tort bezowy z kremem russel...

4.47 (161 ocen)

przepyszny tort z przepysznym kremem russel

Składniki:

  • Blaty bezowe:
    6 schłodzonych białek
    250 g cukru pudru
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka soku z cytryny

    krem:
    kostka miękkiego masła
    2 jajka
    100 g cukru
    kieliszek wódki
    50 g mlecznej czekolady
    50 g gorzkiej czekolady
    łyżka cukru waniliowego
Wystaw ocenę:

4.47 (161 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery Beza

Tort bezowy z kremem russel... - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Blaty bezowe: Na blachę do pieczenia wyłożyć papier do pieczenia, narysować 3 okręgi o średnicy 20 cm.
  • 2. Białka ubić na sztywno, dalej ubijając dodawać po 1 łyżce cukru pudru. Na końcu delikatnie wmieszać mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny.
  • 3. Pianę delikatnie przełożyć na narysowane koła. Piec w rozgrzanym do 140°C piekarniku przez 1 godzinę (piekłam od razu na 2 blachach na dolnej grzałce). Po upieczeniu blatów, lekko uchylić piekarnik i zostawić do wystygnięcia
  • 4. Krem:
    Do dużego garnka wlewamy wodę i zagotowujemy. Na garnku ustawiamy miskę (tak, by nie dotykała wody), wbijamy do niej jajka, dodajemy cukier i ubijamy na wysokich obrotach, aż masa będzie puszysta, bardzo jasna i zwiększy swoją objętość około 3-krotnie. Zdejmujemy miskę i odstawiamy do ostygnięcia.
  • 5. Masło ucieramy, aż nabierze białego koloru.
  • 6. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce i miksujemy razem z masłem oraz cukrem waniliowym.
  • 7. Do uzyskanej masy dodajemy stopniowo ostudzoną masę jajeczną. Na koniec, stale miksując dodajemy powoli kieliszek wódki.
  • tort bezowy 8. Bezowe blaty przekładamy czekoladową masą i wstawiamy tort do lodówki, by nieco stwardniał.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować