Tort bezowy z kremem orzechowym

4.49 (195 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 50 min
  • Dla 8 osób

Delikatne i chrupiące blaty bezowe tym razem przełożyłam kremem na bazie serka mascarpone i masła orzechowego. Ponieważ krem nie jest bardzo słodki, całość również jest miarę stonowana jak na bezę.Przepis na samą bezę pochodzi z bloga Moje Wypieki, reszta moja :)

  • 50 min
  • Dla 8 osób

Składniki:

  • Beza:

    6 białek
    szczypta soli
    300g drobnego cukru
    1 łyżeczka soku z cytryny

    Krem:

    250g serka mascarpone (schłodzonego)
    2 łyżki curku pudru
    250g masła orzechowego
    100g śmietanki kremówki

    Dodatkowo:

    1/2 łyżeczka kakao
Wystaw ocenę:

4.49 (195 ocen)

Zobacz również:

Desery Beza Krem

Tort bezowy z kremem orzechowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dwie blaszki posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Na papierze narysować okręgi o średnicy 23cm. Piekarnik nagrzać do 180°C.
  • 2. Białka ubić z solą na sztywną pianę. Stopniowo, po łyżce dodawać cukier i ubijać do momentu, aż masa będzie sztywna, gładka i błyszcząca, a cały cukier się rozpuści. Dodać sok z cytryny i jeszcze chwilę zmiksować.
  • 3. Masę podzielić na dwie części. Każdą z nich rozłożyć na narysowanych okręgach i wyrównać.
  • 4. Wstawić do piekarnika i zmniejszyć temperaturę do 140°C. Piec przez 90-100 minut. Na pierwsze i ostatnie 30 minut włączyć termoobieg. Po upieczeniu uchylić drzwiczki piekarnika i pozostawić bezy do ostygnięcia na kilka godzin, najlepiej na całą noc.
  • 5. Przygotować krem. Serek mascarpone krótko zmiksować razem z cukrem. Dodać masło orzechowe i zmiksować do uzyskania gładkiej masy. Dodać kremówkę i jeszcze chwilę miksować, aż krem będzie w miarę sztywny.
  • 6. Jeden blat bezowy ułożyć na paterze i rozsmarować na nim cały krem. Przykryć drugim blatem i posypać kakao.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mascarpone Masło orzechowe

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować