Tort bezowy z kremem cytrynowym

4.51 (194 ocen)

  • 2 godz.

Tort bezowy jest kruchy na zewnątrz i bardzo puszysty i aksamitny w środku, rozpływa się w ustach. Cytrynowa masa świetnie równoważy słodki smak bezy.

  • 2 godz.

Składniki:

  • beza:
    6 białek
    300 g cukru
    2 łyżeczki soku cytrynowego
    masa:
    250 g serka mascarpone
    150 g śmietany 30 %
    sok z 1/2 cytryny
Wystaw ocenę:

4.51 (194 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery Beza Tort bezowy

Tort bezowy z kremem cytrynowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, powoli dodajemy cukier a na końcu sok cytrynowy. Białka powinny być sztywne i lśniące.
    Na papierze do pieczenia odrysowujemy większy talerz. W okrąg na papierze układamy połowę masy białkowej. Białka wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni, po 5 minutach pieczenia obniżamy temperaturę do 150 stopni i suszymy przez godzinę, potem znowu zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i suszymy ją w tej temperaturze 40 minut. Studzimy w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.
    W taki sam sposób pieczemy drugi blat z pozostałej połowy białek.
    masa:
    Serek mascarpone ubijamy ze śmietaną dodając na końcu sok z cytryny.
    Ja nie słodzę masy ponieważ bezy są bardzo słodkie, a taka kwaśna masa świetnie równoważy ten smak.
    Upieczone i ostudzone blaty bezowe przekładam masą, wierzch dekoruję owocami.

Porady

Robiąc bezę trzeba pamiętać aby na 1 białko przypadało 50 g cukru Białka muszą być w temperaturze pokojowej, najlepiej jeśli postoją oddzielone od żółtek przez całą noc. Można użyć również białek rozmrożonych

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Białka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować