Tort bezowy z czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubić na sztywno z odrobiną soli. Dodawać stopniowo po łyżce cukru i miksować. Na końcu wsypać kakao. Kiedy masa będzie już gęsta i lśniąca należy dodać mąkę ziemniaczaną i ocet.
Piekarnik rozgrzać do temp. 180 stopni z termobiegiem.
Na papierze do pieczenia narysować okrąg o średnicy 22 cm i przełożyć ubite białka za pomocą szpatułki. Uformować okrągły kształt rysując fale.
Wstawić do piekarnika i natychmiast zmniejszyć temp. do 160 stopni. W tej temperaturze piec 10 minut, a następnie zmniejszyć do 120 i piec 90 minut.
Uchylić delikatnie piekarnik i zostawić w nim bezę do wysuszenia. Najlepiej by tak leżała całą noc.
Śmietankę ubić na sztywno, dodać cukier puder i czekoladę. Na końcu dolać delikatnie likier Baileys.
Rozłożyć przygotowany krem na bezie.
Czekoladę połamać i rozpuścić w kąpieli wodnej z dodatkiem mleka, żeby ją delikatnie rozrzedzić. Polac bezę delikatnie robiąc tzw. esy floresy :-)
Porady
Najlepsza beza upieczona jest zewnątrz na delikatnie zrumieniony kolor, wewnątrz powinna być klejąca pianka.
Komentarze