Tort bezowy, owocowy

4.5 (159 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Tort bezowy o smaku cytrynowym miał zapoczątkować letnią zmianę w domowych wypiekach, w których żurawinę, orzechy i czekoladę zastępujemy powoli malinami, wiśniami, mango... Temperatura za oknem rośnie, słońca coraz więcej, a to zobowiązuje, aby dania serwowane były coraz bardziej kolorowe i kuszące

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • Składniki na bezę:

    7 białek
    350 g cukru pudru
    2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
    szczypta soli


    Składniki na masę śmietanową:

    śmietana 30% - ok.330 gram
    esencja waniliowa - 2 łyżeczki
    kilka łyżek cukru pudru - każdy słodzi tyle, jak lubi
    śmietan fix - 1 torebka
    lemon curd - do smaku i dekoracji - 150-200 ml
    maliny i winogrona do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.5 (159 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery Pavlova Tort bezowy

Tort bezowy, owocowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. ubijamy białka ze szczyptą soli, w połowie ubijania dodajemy stopniowo cukier puder, ubijamy, aż masa nie będzie wylewać się z naczynia po jego przechyleniu
    na papierze pergaminowym kreślimy 2 kółka (większe i mniejsze), co pozwoli nam na zrobienie dwóch różnych spodów bezowych
  • 2. rozkładamy masę białkową na dwie części, wykładając je na blachy wyłożone pergaminem, starając sie wyłożyć ubitą pianę we wnętrzu narysowanych kółek
    wkładamy blaty białkowe do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na około 10 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 110-120 stopni, łączny czas pieczenia to ok. 90 minut, studzimy zostawiając bezy w uchylonym piekarniku
  • 3. po wyjęciu i ostudzeniu bezy, ubijamy śmietanę kremówkę z cukrem pudrem, dodając pod koniec ubijania śmietan fix i esencję waniliową
    dekorujemy nakładając śmietanę na większy blat bezowy, skrapiamy obficie lemon curdem, następnie kładziemy mniejszy blat i powtarzamy czynność nakładając bitą śmietanę, polewając lemon curdem, dekorujemy owocami.

Porady

ważne: białek nie należy ubijać zbyt długo, ponieważ zbyt długo ubijane białka mogą lekko opaść bita śmietana powinna być nałożona na blaty bezowe około pół godziny przez podaniem tortu, dzięki temu bezy będą bardziej chrupiące.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować