TORT BEZOWY

0 (0 ocen)

  • 60 min

Przepyszny tort na wszelkie uroczystości

  • 60 min

Składniki:

  • Na bezy:
    6 białek,
    szczypta soli
    300 g białego drobnego cukru
    2 łyżki cukru demerara (brązowy)
    1 łyżka białego octu winnego
    garść pokrojonych daktyli
    Na krem:
    250 g mascarpone
    200 g krówki w puszce
    8 pokrojonych drobno daktyli
    garść pokrojonych orzechów włoskich
    300 ml kremówki

Tort bezowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z papieru do pieczenia wycinamy na koła o średnicy około 24 cm.
    Bezy: Białka ubijamy ze szczyptą soli dodając cukier (wsypujemy powoli, po łyżce), wlewamy ocet winny. Ubiajmy tak długo aż masa zaczne błyszczeć. Do masy wsypujemy pokrojone daktyle i lekko mieszamy. Białka wykładamy na wcześniej wycięte koła i wstawiamy do piekranika nagrzanego do 190 stopni, tak pieczemy 5 minut, po czym zmniejszamy temperaturę do 140 stopni i pieczemy około 75 minut. ( po upieczeniu lekko uchylamy piekarnik nie wyjmujemy przez najbliższe 2 godziny).
    Krem
    Ubijamy kremówkę. W osobnym naczyniu mieszamy mascarpone i krówkę, do tego dodajemy kremówkę oraz daktyle oraz orzechy. Masą przekładamy upieczone blaty bezowe. Całość posypujemy cukrem pudrem i kakao

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy