1.Z papieru do pieczenia wycinamy na koła o średnicy około 24 cm.
Bezy: Białka ubijamy ze szczyptą soli dodając cukier (wsypujemy powoli, po łyżce), wlewamy ocet winny. Ubiajmy tak długo aż masa zaczne błyszczeć. Do masy wsypujemy pokrojone daktyle i lekko mieszamy. Białka wykładamy na wcześniej wycięte koła i wstawiamy do piekranika nagrzanego do 190 stopni, tak pieczemy 5 minut, po czym zmniejszamy temperaturę do 140 stopni i pieczemy około 75 minut. ( po upieczeniu lekko uchylamy piekarnik nie wyjmujemy przez najbliższe 2 godziny).
Krem
Ubijamy kremówkę. W osobnym naczyniu mieszamy mascarpone i krówkę, do tego dodajemy kremówkę oraz daktyle oraz orzechy. Masą przekładamy upieczone blaty bezowe. Całość posypujemy cukrem pudrem i kakao
Komentarze