1.Upiec jasny biszkopt -Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Dodawać po kolei żółtka, Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i delikatnie wmieszać do ciasta. Tak upiec 2 biszkopty jasne w prostokątnej blaszce o standardowych wymiarach. Piec w tem 180i ok 30 min.. sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone.
Po upieczeniu oba biszkopty przekroić nitką lub ostrym nożem na pół.
Przygotować krem:
Ubić śmietanę, dodać do niej 2 śmietan fixy, cukier puder.
Galaretki rozpuścić w 1l wody.
Pokroić zamrożone truskawki
Pokrojone zamrożone truskawki dodać do galaretki - Galaretka w dość szybkim tempie zacznie tężeć wtedy wlać ją do ubitej śmietany (odłożyć wcześniej kilka łyżek ubitej śmietany do posmarowania tortu cienko po bokach i na wierzch) Żelatynę rozpuścić w odrobinie gorącej wody a gdy wystygnie dodać do kremu-wszystko wymieszać(ubić) Gdy krem będzie dość gęsty przełożyć nim biszkopty. Wierzch i boki biszkoptu posmarować cienko odłożoną wcześniej bitą śmietaną.
Dekoracja.
Rozpuścić niebieską galaretkę wg przepisu na opakowaniu, wylać ją do płaskiego naczynia ( w moim przypadku była to prostokątna blaszka)
Gdy galaretka stężeje, łopatką do ciasta lub nożem wyciągać po paskach galaretki i układać je na wierzchu tortu tworząc nie duży prostokąt.Herbatniki trochę obciąć wg uznania wbić delikatnie do nich parasolki tworząc małe leżaczki, można je udekorować kolorowymi cukrowymi pisakami, przykleić do herbatników żelki np odrobiną kremu lub pisaka cukrowego, po czym wbić je do tortu. Kilka herbatników wraz z misiami ułożyć na niebieskiej tafli. Przykleić misia lub 2 do muszelki śniadaniowej i umieścić na basenie-tworząc misia serwera.Obsypać tort w koło basenu pomarańczowymi wiórkami. Dwa większe boki tortu także obsypać pomarańczowymi wiórkami a dwa mniejsze różowymi. Tort schłodzić w lodówce.
Porady
Dekoracje tortu basenu można tworzyć na różne sposoby, używając swojej wyobrażni.
Komentarze