Tort Barbie

4.5 (187 ocen)

Wspaniały tort.Przepyszny.Dla lubiących słodycz czekolady,wafli i owoców. Pierwsze wrażenie: odjeło wszystkim mowe. Tort pracochłonny ale warty tego czasu.

Składniki:

  • Biszkopt jasny:
    5 jajek
    1 szkl. cukru
    1 szkl. mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Biszkopt ciemny:
    8 jajek
    1 szkl. cukru
    1,5 szkl. mąki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżki kakao
    6 łyżek zimnej przegotowanej wody
    0,5 szkl. gorzkiej czekolady startej na grubych oczkach

    Masa I :
    0,5 litra śmietany kremówki 30%
    3 płaskie łyżki kawy cappucino waniliowej
    0,5 szkl.cukru pudru
    2 wafelki Princessy orzechowej
    100g czekolady pokrojonej w drobną kostkę lub startej na tarce na dużych oczkach
    3 łyżeczki żelatyny

    Masa II :
    1 kostka margaryny
    2 opakowania budyniu śmietankowego
    3 łyżki cukru
    2 galaretki brzoskwiniowe
    1 puszka brzoskwiń
    250-300g ptasie mleczko waniliowe(zależne od średnicy tortownicy)

    Krem pod masę cukrową:
    0,5 budyniu waniliowego
    0,5 kostki masła lub margaryny

    Masa dekoracyjna:
    3 opakowania pianek marshmallow to będzie 270 g
    ok.600 - 700g cukru pudru
    3 -4ł yżki wody
Wystaw ocenę:

4.5 (187 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort barbie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1.Biszkopt jasny:białka ubijamy na sztywną pianę dodajemy cukier, następnie żółtka.Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia przesiewamy i dodajemy do masy jajecznej.. Część ciasta wylewamy do foremki na babkę a resztę ciasta wylewamy do tortownicy. Pieczemy w temp.170 C przez 30 min.
    2.Biszkopt ciemny: białka ubijamy dodajemy cukier. Żółtka mieszamy z wodą dodajemy do piany. Mąkę mieszamy z proszkiem przesiewamy przez sito i dodajemy do ciasta, na końcu dajemy kakao.Mieszamy. Ciasto wylewamy do tortownicy. Pieczemy 40 min w temp.180 C.
    3. Masa I: Śmietanę kremówkę ubić, dodać cukier puder i cappucino.Princessę i czekoladę pokroić na kosteczkę małą i wsypać do masy. Na końcu masę połączyć z ostudzoną żelatyną rozpuszczoną wcześniej w 1/3 szkl. wrzątku.
    4. MasaII: Brzoskwinie odsączamy kroimy w kostkę.Sok z brzoskwiń uzupełniamy wodą do 0,5 litra.Odlewamy 0,5 szkl.i rozpuszczamy budynie.Resztę soku gotujemy. Gdy zacznie wrzeć wlewamy rozpuszczone budynie.Mieszamy, aż zgęstnieją. Miękką margarynę miksujemy, następnie ucieramy z wystudzonym budyniem.
    5.Krem pod masę cukową: Robimy budyń według przepisu na opakowaniu.Studzimy. Margarynę ucieramy na puszystą masę. Dodajemy po łyżce zimnego budyniu.
    6.Pianki przecinamy i dzielimy na kolory. Na parze rozpuszczamy jeden kolor dodając 3 łyżki wody. Do powstałej masy wsypujemy kilka łyżek cukru pudru i tak zagęszczoną masę przekładamy na blat wysypany cukrem pudrem. Wyrabiamy. Masa powinna być elastyczna. W ten sam sposób robimy drugi kolor pianek.
  • 2. Przełożenie tortu:biszkopt ciemny i jasny dzielimy na 2 części. Babeczkę dzielimy na 2 lub 3 części zależności od wielkości foremki. Każdy blat biszkoptu przed nałożeniem kremu nasączamy pończem.
    Biszkopt ciemny I część - część masy I - biszkopt jasny I część - część masy II na nią układamy w koło tortownicy ptasie mleczko, potem brzoskwinie pokrojone, potem znowu w koło ptasie mleczko, brzoskwinie i na środku ptasie mleczko, przykrywamy to częścią masy II - biszkopt ciemny II część - część masy I - biszkopt jasny II część - część masy II - babeczka część I - część masy I - babeczka część Ii.
  • 3. Dekorujemy tort: wałkujemy masę na grubość 3mm na blacie posypanym cukrem pudrem. Większe płaty masy przenosimy na tort za pomocą wałka do ciasta. Na szczycie babeczki robimy małą dziurkę tak by mogliśmy włożyć lalkę do pasa (wcześniej lalce zdejmujemy nogi). Lalkę delikatnie umieszczmy wewnątrz tortu.Z masy marshmallow formujemy gorset i sukienkę.Resztę biszkoptu również pokrywamy masą cukrową przystrajamy kwiatami zrobionymi z tej samej masy.Spód tortu dekorujemy pasem masy zwijając brzegi ręcznie delikatnie palcami.
  • 4. Pamiętajmy,że łączone ze sobą płaty masy zwilżamy pędzelkiem umoczonym w wodzie. Kwiaty łączymy za pomocą kilku rozpuszczonych pianek.

Porady

1.Kwiaty do przystrojenia możemy wykrawać foremką do ciastek, a następnie je lekko palcami uformować. 2.Ręce by się nie przyklejały do masy polać je olejem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować