Tort bananowy zawrót głowy

4.51 (162 ocen)

  • 60 min

Muszę przyznać że nie przepadam za bananami w przeciwieństwie do mojej rodzinki, która banany uwielbia, dlatego z myślą o nich zrobiłam ten tort. Mimo pewnych obaw co do kremu, który był moim eksperymentem, jak się później okazało udanym, tort wyszedł pyszny.

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki:
    Biszkopt:
    5 jajek
    ¾ szklanki mąki pszennej
    ¼ szklanki mąki kartoflanej
    ¾ szklanki drobnego cukru do wypieków
    2 łyżki oleju
    2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią

    Krem:
    1 duży banan
    1 ½ szklanki mleka
    1 budyń śmietankowy lub bananowy
    2 łyżki cukru
    Połowa kostki miękkiej margaryny
    Połowa kostki miękkiego masła
    2 łyżki wódki
    2 łyżki soku z cytryny

    Poncz do nasączania:
    ¼ szklanki przegotowanej wody
    3 łyżki soku z cytryny
    3 łyżki wódki

    Galaretka cytrynowa
    2 banany
Wystaw ocenę:

4.51 (162 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort bananowy zawrót głowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowujemy biszkopt (blaszka 20-22 cm):
    Białka ubijamy na sztywną pianę, wsypujemy cukier miksujemy.
    Dodajemy po jednym żółtku, miksujemy, na koniec dosypujemy mąkę, delikatnie mieszamy.
    Ciasto przekładamy na blaszkę do pieczenia.
    Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez 30 minut.
    Po upieczeniu, gorący wyjmujemy z piekarnika i rzucamy na podłogę z odległości 30 cm.
    Pozostawiamy do wystudzenia.

    Przygotowujemy krem bananowy:
    Budyń gotujemy według przepisu na opakowaniu, zmniejszając ilość mleka (o 1 szklankę), a zwiększając ilość cukru (o jedną łyżkę). Odstawiamy do ostudzenia.
    Banana miksujemy blenderem.
    Miękkie masło i margarynę ucieramy na puszysty krem, dodajemy zmiksowanego banana, sok z cytryny i alkohol.
    Dodajemy małymi porcjami budyń (za pomocą łyzki), cały czas miksujemy.
    Galaretkę przyrządzamy według przepisu na opakowaniau zmniejszając ilość wody o pół szklanki, pozostawiamy do ostudzenia.
    Wystudzony biszkopt przekrawamy na 3 części. Każdą część nasączamy ponczem.
    Tort przekładamy kremem, wierzch dekorujemy plasterkami banana i polewamy lekko tężejącą galaretką.
    Ciasto przed podaniem umieszczamy w lodówce na kilka godzin.

    SMACZNEGO.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Banany

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować