Tort bananowo-wiśniowy

4.5 (200 ocen)

Z okazji pierwszej rocznicy ślubu chciałam odtworzyć smak tortu który mieliśmy na weselu:) Nie wyszedł taki sam ale za to był przepyszny :)Obie masy bardzo smaczne, biszkopt z tego przepisu jest super

Składniki:

  • biszkopt:

    32 dkg mąki tortowej
    32 dkg cukru pudru
    10 łyżek oleju
    10 łyżek zimnej wody
    5 dużych jaj
    1 łyżka proszku do pieczenia
    ćwierć łyżeczki sody

    masa wiśniowa:

    1 budyń waniliowy
    0,5 litra mleka
    30 g cukru waniliowego
    kostka masła lub margaryny
    około 250 g wiśni bez pestek

    masa bananowa:

    400 ml śmietanki 30 %
    2 małe serki homogenizowane waniliowe
    2 banany
    2 śmietanfixy

    sok z połowy cytryny do nasączania biszkoptu
Wystaw ocenę:

4.5 (200 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort bananowo-wiśniowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na początek przygotowujemy biszkopt.

    Ucieramy żółtka z cukrem i do tego na przemian dodajemy po łyżce oleju, wody i mąki i tak w kółko do wyczerpania tych składników.

    Następnie ubijamy białka jajek i dodajemy do masy.

    Delikatnie mieszamy.

    Przelewamy masę do formy (użyłam formy o średnicy 18 cm) i pieczemy około 45 minut 180 stopniach ( do suchego patyczka).
  • 2. Przygotowujemy masy.

    Robimy budyń w 0,5 l mleka, dodajemy cukier waniliowy. Gdy całość wystygnie miksujemy z kostką masła.

    Odstawiamy do schłodzenia.

    Schłodzoną śmietankę ubijamy ze śmietanfixem.

    Następnie dodajemy serki homogenizowane i delikatnie ale dokładnie mieszamy.
  • 3. Masę z bitą śmietana dzielimy na 2 części.

    Do jednej wkrajamy 2 banany.

    Drugą odstawiamy do ozdobienia tortu.
  • 4. Wystudzony biszkopt przekrawamy na 4 równe części.

    Każdy nasączamy sokiem z cytryny.
  • 5. Na pierwszą z nich wykładamy połowę masy z budyniem.

    Na wierzchu układamy wiśnie lekko wciskając je w masę.

    Przykrywamy drugim biszkoptem.

    Wykładamy całą masę bananową.

    Przykrywamy trzecim biszkoptem i wykładamy resztę masy z budyniem (możemy zostawić 2 łyżki masy do dekoracji) i resztę wiśni.

    Przykrywamy biszkoptem.
  • Tort bananowo-wiśniowy 6. Na wierzchu i bokach rozsmarowujemy masę śmietankową.

    Ozdabiamy wg uznania.

    Torcik wkładamy do lodówki do schłodzenia.

    Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Banany Wiśnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować