Tort bananowo-milky way’owy

4.5 (146 ocen)

  • 3 godz.

Smak bananowy i smak ulubionych batoników milky way… Czyż to nie idealne połączenie? Właśnie takie tort postanowiłam zrobić dla 10 Michalinki, której największą pasją jest jazda konno. Przyznam, iż to zamówienie spędzało mi sen z powiek, ponieważ nigdy, a już na pewno na torcie, nie rysowałam konia

  • 3 godz.

Składniki:

  • Składniki na tort o wymiarach ok. 20/30 cm:

    Biszkopt (należy upiec 2 takie biszkopty):

    6 jaj
    1 szkl. cukru
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 szkl. mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej

    Poncz:

    1 szkl. przegotowanej wody
    sok z 1 cytryny
    1 cukier waniliowy
    3-4 łyżki cukru

    Masa bananowa:

    700ml nektaru bananowego
    2 budynie bananowe/śmietankowe
    4 łyżki cukru
    300g masła

    Krem Milky Way:

    400 ml śmietanki kremówki
    4 batoniki Milky Way o wadze 21,5 g
    2 płaskie łyżeczki żelatyny

    Dodatkowo:

    600 ml śmietanki kremówki
    1 cukier waniliowy
    3 śmietan-fixy
    rurki waflowe
Wystaw ocenę:

4.5 (146 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort bananowo-milky way’owy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt (najlepiej piec dzień wcześniej): żółtka rozkłócamy z proszkiem do pieczenia. Ubijamy białka, stopniowo dosypujemy cukier, następnie żółtka z proszkiem do pieczenia. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy po łyżce mąki pszennej wymieszanej z mąką ziemniaczaną. Wlewamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia, wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 30minut w temp. 170st. do suchego patyczka. Biszkopt pozostawiamy w piekarniku do wystudzenia. Następnie przekrawamy go na pół, na 2 blaty biszkoptowe. Czynność powtarzamy raz jeszcze, by uzyskać 4 blaty biszkoptowe.
  • 2. Poncz: składniki na poncz dokładnie mieszamy do rozpuszczenia i połączenia składników.
  • 3. Masa bananowa: 3/4 nektaru gotujemy z cukrem, pozostałą część mieszamy z budyniami. Budynie wlewamy do gotującego się nektaru, energicznie mieszamy, by nie powstały grudki. Budyń odstawiamy do ostygnięcia. Razem z masłem musi mieć temperaturę pokojową. Następnie masło ucieramy na puch, dodając stopniowo budyń aż powstanie jednolita masa.
  • 4. Krem Milky Way: śmietankę kremówkę wraz z pokrojonymi batonikami podgrzewamy na małym ogniu do roztopienia batoników, cały czas mieszając, nie dopuśćmy do zagotowania masy. Studzimy w lodówce. Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szkl. wrzątku, studzimy. Dobrze schłodzoną masę wyjmujemy z lodówki, ubijamy mikserem na sztywno (choć pamiętajmy, że śmietana z batonikami nie ubije się na tak sztywno, jak bez dodatków, ale proszę się tym nie zrażać, gdyż żelatyna wszystko usztywni), na koniec wlewamy przestudzoną żelatynę, cały czas miksując.
  • 5. Układamy na tacy do tortów kolejno warstwy: pierwszy blat biszkoptowy – 1/4 ponczu – 1/2 masy bananowej – drugi blat biszkoptowy – 1/4 ponczu – krem milky way – trzeci blat biszkoptowy – 1/4 ponczu – 1/2 masy bananowej – czwarty blat biszkoptowy – 1/4 ponczu.
  • 6. Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem waniliowym, dodajemy śmietan-fixy, ubijamy jeszcze chwile, ozdabiamy cały tort. Boki obklejamy rurkami waflowymi i zawiązujemy wstążeczką. Na wierzchu można wykonać dowolny rysunek za pomocą polewy czekoladowej lub ubitej kremówki wymieszanej z kakao.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować