tort bananowo-czekoladowy

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

specjalnie na urodziny męża

  • 2 godz.

Składniki:

  • Biszkopt:
    4 jajka
    140g cukru
    60g mąki pszennej
    60g mąki ziemniaczanej
    2 łyżki kakao
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Masa serowa:
    4 banany
    500g twarożku śmietankowego lub twarogu zmielonego z wiaderka
    400g słodkiej śmietany 30- 36%
    3 śmietan- fix
    1- 2 łyżki cukru
    4 łyżeczki cukru waniliowego
    Masa czekoladowa:
    100g czekolady gorzkiej lub mlecznej
    150g masła
    Masa cukrowa:800g cukru pudru
    100g glukozy w proszku
    4 łyżeczki żelatyny
    70ml wody
    mąka ziemniaczana
    barwniki spozywcze wg uznania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort bananowo-czekoladowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając dodać cukier. Na końcu po jednym żółtku. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao. Przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszac. Ciasto wyłożyć do tortownicy o średnicy 26cm, wysmarowanej margaryną i posypanej mąką. Piec25min.180°C i ostudzić.
    Biszkopt przeciąć na 2 krążki.
    Twaróg utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Osobno ubić śmietanę na sztywno ze śmietan- fixami. Śmietanę wmieszać delikatnie do sera.
    Dolny krążek biszkoptu ułożyć na paterze i zacisnąć wokół niego obręcz do tortu (lub przełożyć do tortownicy).Biszkopt można zwilżyć odrobiną alkoholu z aromatem migdałowym lub rumowym.
    Banany obrać, przekroić wzdłuż i ułożyć na biszkopcie. Na banany wyłożyć masę serową i przykryć drugim krążkiem. Tort wstawić do lodówki na ok.40min.
    Przygotować masę czekoladową. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Ostudzić. Miękkie masło utrzeć mikserem. Dalej miksując dodać czekoladę. Masą obłożyć wierzch i boki tortu. Tort do lodówki, aby masa zastygła.
    Przygotować masę cukrową, obłożyć nią tort i udekorowac z pomocą barwników spożywczych.
    Masa cukrowa:Żelatyna plus woda i podgrzać ją razem z glukozą,nie zagotować. Dodawać po trochu cukru pudru, ciągle mieszając. Masę wyrabiać, aż będzie miała konsystencję plasteliny.
    Masę rozwałkować na blacie posmarowanym delikatnie olejem (Osobiście preferuję smarowanie olejem. Jeśli masą chcemy obłożyć ciasto, należy rozwałkować ją na dużej powierzchni.Obłożyć tort,boki odciąć,zabarwić barwnikami i stworzyc dekoracje.

Porady

Masa cukrowa strasznie się klei.To normalne.Mi zbrakło cukru pudru i dodałam trochę mąki ziemniaczanej(także do obczyszczenia rąk z masy;)i wszystko wychodzi i tak prawidłowo;)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Urodziny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować