Tort doskonały na każdą okazje! Łączy on w sobie wszystkie moje ulubione smaku: czekoladę, bakalie i owoce. Dlatego nigdy nie pozostaje na jednej porcji:).Ciasto za każdym razem zachwyca! POLECAM!
Składniki:
Tortownica o średnicy 26 cm
Biszkopt orzechowy:
- 4 jajka,
- 1 łyżka mąki krupczatki,
- 1 łyżka bułki tartej,
- 4 łyżki cukru kryształu,
- 15 dag orzechów mielonych,
- Szczypta proszku do pieczenia,
- szczypta soli
Biszkopt kakaowy:
- 4 jajka,
- 2 łyżki mąki tortowej,
- 1 łyżka bułki tartej,
- 1 łyżka kakao
- 4 łyżki cukru,
- 1 łyżka oleju,
- Szczypta proszku do pieczenia,
- Szczypta sody
Masy do przełożenia:
• 3 duże jajka (świeże, najlepiej wiejskie),
• 0,5 szklanki cukru,
• 3 kostki masła (82%tłuszczu),
• 2 łyżki kakao,
• 1 cukier waniliowy,
• ¾ deserowej czekolady (100g),
• spora garść rodzynek (złota),
• spora garść orzechów włoskich,
• 0,5 tabliczki białej czekolady,
• Około 4 połówki brzoskwini z puszki,
• Około 4 plasterki ananasa z puszki,
• alkohol do smaku,
Masa do dekoracji:
- 0,5 litry mleka
- 2 łyżki cukru,
- 1 cukier waniliowy,
- 1 budyń waniliowy,
- 1 łyżka mąki kartoflanej,
- 0,5 łyżki mąki tortowej
- 2 żółtek
- 250 gram masła,
Dodatkowo:
• ok 5 połówek brzoskwiń z puszki,
• ok 2 plasterki ananasa,
• 1 galaretka pomarańczowa,
• 1,5 szklanki wody,
• orzechy mielone do obsypania boków
Tort bakaliowo - owocowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.BISZKOPT ORZECHOWY:Białka oddzielamy od żółtek. Dodajemy do nich szczyptę soli i ubijamy na sztywno. Następnie dodajemy stopniowo cukier. Gdy ten się rozpuści dokładamy po jednym żółtku. Do puszystej masy jajecznej dodajemy wymieszane wcześniej sypkimi składnikami (mąką, orzechy, proszek do pieczenia i bułką tartą). Gotowe ciasto wykładamy na tortownicę i pieczemy ok 20 min w 180°C.
Upieczony biszkopt studzimy.
2.BISZKOPT KAKAOWY:
Sypkie składniki łączymy ze sobą (mąka, kakao, bułka, proszek do pieczenia, soda). Białka oddzielamy od żółtek. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywno. Następnie dodajemy do nich stopniowo cukier, a w dalszej kolejności żółtka. Do puszystej masy dodajemy wymieszane sypkie składniki oraz olej. Delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy na tortownice i pieczemy około 15 -20 min w 180°C.
Po upieczeniu biszkopt studzimy.
Do wykonania tortu należy upiec 2 takie biszkopty.
3.MASA DO PRZEŁOŻENIA:
Kakao zaparzamy w niewielkiej ilości przegotowanej wody. Studzimy.
Jajka ubijamy z cukrem na parze. Studzimy. Między czasie masło ucieramy na gładką masę. Do utartego dodajemy stopniowo ubite jajka. Gotową masę dzielimy na połowę.
Białą i deserową czekoladę kroimy w kostkę. Odsączone z soku brzoskwinie i ananasy kroimy w kostkę. Orzechy grubo siekamy.
4.Do pierwszej połowy masy dodajemy zaparzone kakao oraz alkohol do smaku. Następnie dodajemy rodzynki, orzechy i gorzką czekoladę. Całość mieszamy za pomocą łyżki.
5.Do drugiej połowy masy dodajemy cukier waniliowy. Miksujemy i dodajemy pokrojone owoce oraz pokrojoną białą czekoladę. Mieszamy całość łyżką.
Mając gotowe masy i biszkopty składamy tort.
6.PRZEŁOŻENIE:
Biszkopt ciemny- masa kakaowa z bakaliami- biszkopt orzechowy- masa jasna z owocami- biszkopt ciemny.
W trakcie składania tortu biszkopty nasączamy ponczem (2 płaskie łyżeczki kawy zaparzone w 0,5 szklanki wody. Kawę słodzimy i studzimy. Po ostudzeniu dodajemy spirytus według uznania. Ja daję około 1/4 - 1/3 szklanki).
7.Wyłożenie masy jasnej
8.Gotowy tort odstawiamy do zastygnięcia, by masa stężała. Następnie dekorujemy go dowolnie.
U mnie dekoracja wykonana jest z masy budyniowej, brzoskwiń, ananasów (które zostały po otwarciu puszek do masy) i galaretki pomarańczowej.
9.DEKORACJA:Część mleka zagotowujemy z cukrem. Resztę mieszamy z budyniem, mąką, żółtkami i cukrem waniliowym. Ugotowany budyń studzimy.
Masło ucieramy. Do utartego dodajemy stopniowo budyń.
Częścią masy obtaczamy tort. Po wygładzeniu boki obsypujemy orzechami włoskimi. Pozostałą masę przekładamy do worka cukierniczego i wykonujemy górny i dolny wianuszek.
10.Środek wypełniamy pokrojonymi w kostkę owocami.
11.Galaretkę rozpuszczamy w przegotowanej wodzie. Tężejącą wylewamy pomiędzy owoce. Tort odstawiamy do chłody , by galaretka zastygła.
Komentarze