Tort bakaliowo - owocowy

4.5 (188 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Tort doskonały na każdą okazje! Łączy on w sobie wszystkie moje ulubione smaku: czekoladę, bakalie i owoce. Dlatego nigdy nie pozostaje na jednej porcji:).Ciasto za każdym razem zachwyca! POLECAM!

Składniki:

  • Tortownica o średnicy 26 cm
    Biszkopt orzechowy:
    - 4 jajka,
    - 1 łyżka mąki krupczatki,
    - 1 łyżka bułki tartej,
    - 4 łyżki cukru kryształu,
    - 15 dag orzechów mielonych,
    - Szczypta proszku do pieczenia,
    - szczypta soli
    Biszkopt kakaowy:
    - 4 jajka,
    - 2 łyżki mąki tortowej,
    - 1 łyżka bułki tartej,
    - 1 łyżka kakao
    - 4 łyżki cukru,
    - 1 łyżka oleju,
    - Szczypta proszku do pieczenia,
    - Szczypta sody
    Masy do przełożenia:
    • 3 duże jajka (świeże, najlepiej wiejskie),
    • 0,5 szklanki cukru,
    • 3 kostki masła (82%tłuszczu),
    • 2 łyżki kakao,
    • 1 cukier waniliowy,
    • ¾ deserowej czekolady (100g),
    • spora garść rodzynek (złota),
    • spora garść orzechów włoskich,
    • 0,5 tabliczki białej czekolady,
    • Około 4 połówki brzoskwini z puszki,
    • Około 4 plasterki ananasa z puszki,
    • alkohol do smaku,
    Masa do dekoracji:
    - 0,5 litry mleka
    - 2 łyżki cukru,
    - 1 cukier waniliowy,
    - 1 budyń waniliowy,
    - 1 łyżka mąki kartoflanej,
    - 0,5 łyżki mąki tortowej
    - 2 żółtek

    - 250 gram masła,

    Dodatkowo:
    • ok 5 połówek brzoskwiń z puszki,
    • ok 2 plasterki ananasa,
    • 1 galaretka pomarańczowa,
    • 1,5 szklanki wody,
    • orzechy mielone do obsypania boków
Wystaw ocenę:

4.5 (188 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery Biszkopty

Tort bakaliowo - owocowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • upieczone biswzkopty 1. BISZKOPT ORZECHOWY:Białka oddzielamy od żółtek. Dodajemy do nich szczyptę soli i ubijamy na sztywno. Następnie dodajemy stopniowo cukier. Gdy ten się rozpuści dokładamy po jednym żółtku. Do puszystej masy jajecznej dodajemy wymieszane wcześniej sypkimi składnikami (mąką, orzechy, proszek do pieczenia i bułką tartą). Gotowe ciasto wykładamy na tortownicę i pieczemy ok 20 min w 180°C.
    Upieczony biszkopt studzimy.
  • 2. BISZKOPT KAKAOWY:
    Sypkie składniki łączymy ze sobą (mąka, kakao, bułka, proszek do pieczenia, soda). Białka oddzielamy od żółtek. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywno. Następnie dodajemy do nich stopniowo cukier, a w dalszej kolejności żółtka. Do puszystej masy dodajemy wymieszane sypkie składniki oraz olej. Delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy na tortownice i pieczemy około 15 -20 min w 180°C.
    Po upieczeniu biszkopt studzimy.
    Do wykonania tortu należy upiec 2 takie biszkopty.
  • Przygotowanie dodatków do masy 3. MASA DO PRZEŁOŻENIA:
    Kakao zaparzamy w niewielkiej ilości przegotowanej wody. Studzimy.
    Jajka ubijamy z cukrem na parze. Studzimy. Między czasie masło ucieramy na gładką masę. Do utartego dodajemy stopniowo ubite jajka. Gotową masę dzielimy na połowę.
    Białą i deserową czekoladę kroimy w kostkę. Odsączone z soku brzoskwinie i ananasy kroimy w kostkę. Orzechy grubo siekamy.
  • dodanie bakalii i czekolday 4. Do pierwszej połowy masy dodajemy zaparzone kakao oraz alkohol do smaku. Następnie dodajemy rodzynki, orzechy i gorzką czekoladę. Całość mieszamy za pomocą łyżki.
  • dodanie owoców i czekolday 5. Do drugiej połowy masy dodajemy cukier waniliowy. Miksujemy i dodajemy pokrojone owoce oraz pokrojoną białą czekoladę. Mieszamy całość łyżką.
    Mając gotowe masy i biszkopty składamy tort.
  • wyłożenie masy ciemnej 6. PRZEŁOŻENIE:
    Biszkopt ciemny- masa kakaowa z bakaliami- biszkopt orzechowy- masa jasna z owocami- biszkopt ciemny.
    W trakcie składania tortu biszkopty nasączamy ponczem (2 płaskie łyżeczki kawy zaparzone w 0,5 szklanki wody. Kawę słodzimy i studzimy. Po ostudzeniu dodajemy spirytus według uznania. Ja daję około 1/4 - 1/3 szklanki).
  • wyłożenie masy jasnej 7. Wyłożenie masy jasnej
  • przełożony tort 8. Gotowy tort odstawiamy do zastygnięcia, by masa stężała. Następnie dekorujemy go dowolnie.
    U mnie dekoracja wykonana jest z masy budyniowej, brzoskwiń, ananasów (które zostały po otwarciu puszek do masy) i galaretki pomarańczowej.
  • wykonany wianuszek 9. DEKORACJA:Część mleka zagotowujemy z cukrem. Resztę mieszamy z budyniem, mąką, żółtkami i cukrem waniliowym. Ugotowany budyń studzimy.

    Masło ucieramy. Do utartego dodajemy stopniowo budyń.

    Częścią masy obtaczamy tort. Po wygładzeniu boki obsypujemy orzechami włoskimi. Pozostałą masę przekładamy do worka cukierniczego i wykonujemy górny i dolny wianuszek.
  • wyłożenie owoców 10. Środek wypełniamy pokrojonymi w kostkę owocami.
  • wylanie galaretki 11. Galaretkę rozpuszczamy w przegotowanej wodzie. Tężejącą wylewamy pomiędzy owoce. Tort odstawiamy do chłody , by galaretka zastygła.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Bakalie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować