Tort Bahama

0 (0 ocen)

Nadzienie wprost rozpływa się w ustach.

Składniki:

  • Składniki:
    Spód:
    3 jajka
    3 łyżki gorącej wody
    100 g cukru
    100 g mąki
    50 g kokosu
    2 łyżeczki proszku do pieczenia



    Nadzienie:
    1 puszka ananasa
    1 łyżka cukru
    25 g mąki ziemniaczanej
    1 puszka mleczka kokosowego 400 ml
    100 g kokosu
    100 g cukru
    5 łyżeczek żelatyny
    300 g kremówki + 250 do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort bahama - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ubijamy z cukrem i wodą na puszystą masę. Dodajemy mąkę z proszkiem i kokos, mieszamy. Wykładamy do tortownicy o śr. 22 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 20 min w temp. 180 st.
  • 2. Ananasa kroimy w drobne kawałeczki i razem z sokiem zagotowujemy, zagęszczamy mąką rozmieszaną w odrobinie soku. Gotujemy aż sok zgęstnieje.
  • 3. Spód przecinamy na pół, na solnej części zakładamy obręcz i rozsmarowujemy gęstniejący ananas. Chłodzimy.
  • 4. Mleczko kokosowe podgrzewamy z cukrem i dosypujemy kokos, następnie dodajemy rozpuszczoną żelatynę, gdy masa zacznie tężeć ubijamy kremówkę i delikatnie mieszamy z kremem. Krem wykładamy na torcie i przykrywamy drugim spodem. Chłodzimy.
  • 5. Ubijamy kremówkę i dekorujemy dowolnie tort.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować