TORT AUTKO

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Tort uszczęśliwił trzyletniego Jubilata

  • 2 godz.

Składniki:

  • Biszkopt:
    4 jajka
    1 szkl. cukru
    1 cukier waniliowy
    3/4 szkl. mąki tortowej
    3/4 szkl. mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Krem czekoladowy:
    2 szkl. mleka
    2 szkl. cukru
    12 łyżek kakao
    1 kostka masła 82 proc i 1 margaryna „Kasia”

    Krem cytrynowy:
    1,5 szkl. cukru pudru
    1 szkl. gęstego zsiadłego mleka
    1 margaryna „Kasia”
    1 masło 82 proc.
    sok z połowy cytryny

    Dekoracje:
    galaretka cytrynowa
    4 ciastka czekoladowe(koła auta)
    figurka marcepanowa ulubionego bajkowego bohatera
    żelki żółte, pomarańczowe i czerwone na światła
    długi żelek jako antenka
    pisaki lukrowe
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort autko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Galaretkę przygotować wg opisu z opakowania ale z mniejszą ilością wody. Wylać na gładką płaską powierzchnię dosłownie dwumilimetrową warstwę, odstawić do zesztywnienia mocno schłodzić.
    Biszkopt- oddzielić żółtka od białek. Żółtka ubijać z cukrem na puszystą masę. Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i po łyżce dodawać do masy jajecznej. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z masą. Dno blaszki wyłożyć papierem, boki wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą. Wyłożyć ciasto na formę. Nagrzać piekarnik. Piec około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Aby uformować kształt auta należy upiec dwa biszkopty.
    Krem czekoladowy- cukier, mleko i kakao pogotować kilka minut cały czas mieszając. Ostudzić by nabrało temperatury pokojowej. Tłuszcze również o temperaturze pokojowej ucierać dokładnie i dodawać po łyżce masy czekoladowej.
    Krem cytrynowy- wszystkie składniki powinny mieć jednakową temperaturę pokojową. Margarynę i masło utrzeć dodając pomału cukier puder i sok cytrynowy, a następnie po łyżce zsiadłego gęstego mleka.
    Ostudzony biszkopt przeciąć. Spodni krążek zwilżyć roztworem wody z cukrem i soku z cytryny, posmarować częścią kremu czekoladowego. Podobnie kolejną warstwę. Drugi biszkopt przeciąć i zrobić kolejną warstwę. Ostatnią część biszkoptu podzielić na pół i umieścić na cieście by imitowały górną część samochodu. Ostrym nożem wyprofilować kształt auta. Wierzch i boki posmarować kremem cytrynowym. Z przygotowanej wcześniej galaretki wyciąć szyby samochodu i szyberdach, przykleić je w odpowiednich miejscach. Krem nałożyć do szprycy i wykończyć ciasto. Pisakiem cukrowym narysować elementy karoserii. Przykleić koła z ciastek czekoladowych i żelki imitujące światła auta. Na górze w „szyberdachu” umieścić figurkę ulubionego bohatera.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować