Tort arbuzowy

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Lekki, orzeźwiający, idealny na każdą okazję

  • 3 godz.

Składniki:

  • BISZKOPT

    3 jajka
    15 dag cukru
    15 dag mąki krupczatki
    0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

    NADZIENIE

    24 łyżeczki żelatyny
    1/2 arbuza (ok 1,5 - 2 kg)
    1 melon Galia
    400 ml jogurtu greckiego
    6 łyżek cukru
    2 wiśniowe galaretki

Tort arbuzowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • nikolaxxxx 1. BISZKOPT
    Białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier. Cały czas ubijająć dodać żółtka. Następnie wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem i dobrze wymieszać drewnianą łyżką. Ciasto przełożyć do tortownicy (średnica 26 cm) wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Piec ok 30 minut w temp 180 st C.
  • nikolaxxxx 2. Melona obrać. 3/4 zmiksować (zblendować) a resztę zostawić do dekoracji.
  • nikolaxxxx 3. Arbuza obrać, oczyścić z pestek i tak samo jak melona zblendować.
  • nikolaxxxx 4. Żelatynę namoczyć 5 minut w zimnej wodzie. Miąższ z owoców wymieszać z cukrem i jogurtem greckim. Żelatyne podgrzać i dodać do niej suchą galaretkę. Gorące wlać do masy jogurtowej. Wstawić na godzinę do lodówki do lekkiego stęzenia. Następnie gdy masa będzie się już ściągać wylać ją na biszkopt i wstawić do lodówki do całkowitego ściągnięcia.
  • nikolaxxxx 5. Galaretkę rozpuścić wg przepisu na opakowaniu. Wylać na wierzch i ozdobić pozostałym melonem.
  • nikolaxxxx 6. Podawać na zimno po ściągnięciu się galaretki.

Porady

Do masy można dodać dowolną ilość cukru (zależnie od upodobań) . Galaretek można użyć w różnych smakach.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy