Tort ananasowy z pianką

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Idealne ciasto na przyjęcie zarówno dla dorosłych jak i dla dzieci. Wyśmienita uczta dla kazdego podniebienia.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto:
    3 jajka
    1 szklanka cukru
    6 łyżek gorącej wody
    10 łyżek oleju
    3/4 szklanki mąki pszennej
    1/2 szklanki maki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Piana:
    4 białka
    1 szklanka cukru
    1 paczka wiórków kokosowych
    Krem:
    1 szklanka soku ananasowego
    1 szklanka wody
    6 łyżek cukru
    4 żółtka
    2 budynie śmietankowe
    1 kostka masła
    1 puszka ananasów

Tort ananasowy z pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto
    Ubić jajka z cukrem dodawać powoli gorącą wodę, następnie olej i na końcu mąkę pszenną zmieszaną z mąką ziemniaczana i proszkiem do pieczenia, Ciasto wylewamy do formy i pieczemy w nagrzanym piekarniku przez 35-40 minut
  • 2. Piana
    Białka ubić na pianę, na koniec dodać cukier i wiórki kokosowe. Piec 45 minut
  • 3. Krem
    Żółtka wymieszać z budyniem i wodą, a sok z cukrem, zagotować, następnie ciągle mieszając wlać powoli żółtka i ugotować budyń, po wystygnięciu utrzeć z kostka masła i dodać pokrojone ananasy lub zmiksowane. Upieczony biszkopt przekroić na pół, na jedna dolne ciasto kładziemy połowę kremu, na krem kładziemy drugą połowę kremu i upieczona piane, następnie polewamy polewą czekoladową i zdobimy według uznania.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy