Tort ananasowy z galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
jajka ubić na parze z cukrem aż zgęstnieją, dodać przesianą mąkę, budyń i proszek i lekko wymieszać. Upiec w tortownicy o średnicy 26 cm ok. 30 minut, ostudzić, przekroić na 2 blaty.
2.Kremówkę ubić z cukrem pudrem i śmietan-fixem na sztywno, pod koniec dodać sok z cytryny.
3.2 galaretki przygotować z 3/4 litra wody, ostudzić, ananasy odsączyć, sok zachować.
4.Na posypkę:
na dużej patelni roztopić masło z cukrem, dodać wiórki i smażyć aż do zezłocenia, ostudzić.
5.Złożyć tort:
pierwszy blat biszkoptu, nasączyć sokiem ananasowym, wyłożyć 1/2 śmietany, posypać 1/3 posypki kokosowej, drugi balat, nasączyć sokiem ananasowym, posmarować 1/2 pozostałej śmietany. Na górze ułożyć owoce, zalać gęstniejącą galaretką, całość dobrze schłodzić.
6.Boki tortu posmarować odrobiną pozostałej śmietany, posypać posypką kokosową, na górze tortu zrobić dekoracje ze śmietany za pomocą szprycy. Udekorować pozostałymi ananasami i resztą posypki.
Porady
Zamiast ananasów można użyć innych owoców i odpowiedniej smakowo galaretki.
Komentarze