Tort ananasowy z galaretką

4.5 (171 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Tort na okazję lub bez okazji

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    6 jajek
    1 szklanka cukru
    1 szklanka mąki pszennej
    1 opakowanie proszku budyniowego waniliowego (40 gram)
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Krem:
    1 litr kremówki
    3/4 szklanki cukru pudru
    4 paczki śmietan-fixu
    sok z 1 cytryny
    posypka:
    200 gram wiórków kokosowych
    3 łyżki cukru
    3 łyżki masła
    2 galaretki ananasowe
    1 puszka ananasów
    maliny
    borówki
Wystaw ocenę:

4.5 (171 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort ananasowy z galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    jajka ubić na parze z cukrem aż zgęstnieją, dodać przesianą mąkę, budyń i proszek i lekko wymieszać. Upiec w tortownicy o średnicy 26 cm ok. 30 minut, ostudzić, przekroić na 2 blaty.
  • 2. Kremówkę ubić z cukrem pudrem i śmietan-fixem na sztywno, pod koniec dodać sok z cytryny.
  • 3. 2 galaretki przygotować z 3/4 litra wody, ostudzić, ananasy odsączyć, sok zachować.
  • 4. Na posypkę:
    na dużej patelni roztopić masło z cukrem, dodać wiórki i smażyć aż do zezłocenia, ostudzić.
  • 5. Złożyć tort:
    pierwszy blat biszkoptu, nasączyć sokiem ananasowym, wyłożyć 1/2 śmietany, posypać 1/3 posypki kokosowej, drugi balat, nasączyć sokiem ananasowym, posmarować 1/2 pozostałej śmietany. Na górze ułożyć owoce, zalać gęstniejącą galaretką, całość dobrze schłodzić.
  • 6. Boki tortu posmarować odrobiną pozostałej śmietany, posypać posypką kokosową, na górze tortu zrobić dekoracje ze śmietany za pomocą szprycy. Udekorować pozostałymi ananasami i resztą posypki.

Porady

Zamiast ananasów można użyć innych owoców i odpowiedniej smakowo galaretki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować