Tort ananasowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: białka ubijamy z cukrem na sztywno, dodajemy żółtka. Następnie dodajemy wymieszane ze sobą wszystkie suche składniki. Ciasto wylewamy do dwóch tortownic (śr.24 cm) posmarowanych tłuszczem i posypanych bułką tartą. Pieczemy 30 minut w temp. 170 stopni. po upieczeniu i przestygnięciu przekrawamy na pół. tak powstają nam 4 placki. Masa: gotujemy budyń według przepisu, dodając tylko więcej cukru tak około pół szklanki i studzimy. Miękką margarynę ucieramy na puch zmniejszamy obroty na mikserze i dodajemy po mału wystudzony budyń, na koniec ucierania dodajemy 4 łyżki soku ananasowego i pokrajanego na małe kawałeczki ananasa. Placki smarujemy dżemem a następnie masą ananasową. wierzch placka smarujemy tylko masą i dekorujemy według uznania. chłodzimy kilka godzin.
Porady
Ciasto możemy nasączyć dla lepszej wilgotności wodą wymieszaną z sokiem cytrynowym oraz herbatą granulowana o smaku cytryny
Komentarze