Tort ananasowy

4.5 (152 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Mam 26 lat i uwielbiam piec torty dla moich bliskich i robić im w ten sposób niespodzianki.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Biszkopt: 8 jaja, szklanka mąki pszennej, szklanka mąki ziemniaczanej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1,5 szklanki cukru.
    Masa: 3 kostki margaryny "palmy" z murzynkiem, 0,5 litry mleka, budyń śmietankowy, 0,5 szklanki cukru, ananas z puszki, dżem
Wystaw ocenę:

4.5 (152 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort ananasowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: białka ubijamy z cukrem na sztywno, dodajemy żółtka. Następnie dodajemy wymieszane ze sobą wszystkie suche składniki. Ciasto wylewamy do dwóch tortownic (śr.24 cm) posmarowanych tłuszczem i posypanych bułką tartą. Pieczemy 30 minut w temp. 170 stopni. po upieczeniu i przestygnięciu przekrawamy na pół. tak powstają nam 4 placki. Masa: gotujemy budyń według przepisu, dodając tylko więcej cukru tak około pół szklanki i studzimy. Miękką margarynę ucieramy na puch zmniejszamy obroty na mikserze i dodajemy po mału wystudzony budyń, na koniec ucierania dodajemy 4 łyżki soku ananasowego i pokrajanego na małe kawałeczki ananasa. Placki smarujemy dżemem a następnie masą ananasową. wierzch placka smarujemy tylko masą i dekorujemy według uznania. chłodzimy kilka godzin.

Porady

Ciasto możemy nasączyć dla lepszej wilgotności wodą wymieszaną z sokiem cytrynowym oraz herbatą granulowana o smaku cytryny

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować