Tort ananasowy

4.5 (156 ocen)

  • Średni

Przepis przysłała J. Grzegorzewska.Pieczenie ciast lubię od dziecka. A torty to moja specjalność. Piekę dla rodziny i przyjaciół. Cieszę się, gdy moje wypieki wszystkim smakują.

  • Średni

Składniki:

  • - jajka: 5 sztuk
    - cukier: 1 szklanka
    - mąka ziemniaczana: 0.5 szklanki
    - mąka przenna: 1 szklanka
    - proszek do pieczenia: 0.2 łyżeczki

    - mleko: 1 szklanka
    - ananasy w puszce (duża puszka): 1 sztuka
    - mąka ziemniaczana: 2 łyżki
    - mąka pszenna: 1 łyżka
    - cukier waniliowy: 2 sztuki
    - cukier: 1 szklanka
    - żółtka jajek: 6 sztuk
    - margaryna: 1 sztuka

    - cukrowe kwiatki i perełki (ilość wg uznania, do ozdoby): 10 sztuk
    - plastry pomarańczy (ilość wg uznania, do ozdoby): 10 sztuk
Wystaw ocenę:

4.5 (156 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort ananasowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka z cukrem ubijamy mikserem na sztywną pianę, dodajemy
    pozostałe składniki. Przygotowane ciasto wlewamy do tortownicy i pieczemy ok. 40 minut w temp. 170 °C.
  • 2. Masa: mleko gotujemy. Szklankę soku z ananasa mieszamy z resztą składników, wlewamy do gotującego się mleka, mieszając. Ostudzoną masę ucieramy z margaryną.
  • 3. Biszkopt przekrawamy na trzy krążki i przekładamy masą. Ananasy drobno kroimy i wkładamy w środek tortu. Tort wyrównujemy masą i dekorujemy kleksami masy, owocami, perełkami i kwiatkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Komunia Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować