Tort ananasowo-kokosowy

4.99 (152 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Torty to moja specjalność. Ten zrobiłam na urodziny córki i goście byli zachwyceni!

Składniki:

  • Biszkopt:
    ● 4 jajka
    ● 120 g cukru
    ● 120 g mąki
    ● 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    Masa ananasowa:
    ● 250 g margaryny
    ● puszka ananasów ● 2 op. budyniu śmietankowego
    Placek kokosowy:
    ● 5 białek
    ● 200 g wiórków kokosowych
    ● szkl. cukru
Wystaw ocenę:

4.99 (152 ocen)

Zobacz również:

Torty Placek Desery

Tort ananasowo-kokosowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: z białek ubijamy
    pianę . Dodajemy cukier i żółtka
    oraz przesianą mąkę z proszkiem
    do pieczenia. Delikatnie
    mieszamy i przelewamy do wysmarowanej
    formy. Pieczemy
    30-40 min w 180 °C. Wystudzony
    przekrawamy na pół.
  • 2. Masa: sok z ananasów uzupełniamy
    wodą do 1/2 litra. Odlewamy 1/2 szklanki i rozpuszczamy
    budynie. Resztę soku
    gotujemy. Gdy zacznie wrzeć,
    wlewamy rozpuszczone budynie.
    Mieszamy, aż zgęstnieją.
    Studzimy. Margarynę ucieramy
    na puszystą masę. Dodajemy
    po łyżce zimnego budyniu, ciągle
    mieszając. Dodajemy pokrojone
    ananasy i mieszamy.
  • 3. Placek kokosowy: ubijamy
    na sztywno pianę z białek, dodając
    powoli cukier. Na koniec
    wsypujemy wiórki i mieszamy.
    Wlewamy do wysmarowanej
    tortownicy. Wstawiamy do rozgrzanego
    do temperatury
    190 °C piekarnika i pieczemy
    ok. 15 minut.
  • 4. Układamy warstwy: połowa
    biszkoptu, połowa masy, placek
    kokosowy, druga połowa
    masy, druga część biszkoptu.
    Dekorujemy według uznania.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_05-2008

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować