Tort ambasador

4.5 (159 ocen)

Pyszny tort, który robi duże wrażenie.

Składniki:

  • Biszkopt. Pieczemy wg uznania. Ja robię z pięciu jajek.

    Krem:

    - 500 g masła;
    - 1 szklanka cukru;
    - ½ litra mleka;
    - 8 żółtek;
    - 3 łyżki mąki kartoflanej;
    - 2 cukry waniliowe.
Wystaw ocenę:

4.5 (159 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort ambasador - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ze wszystkich składników za wyjątkiem masła gotujemy budyń i pozostawiamy go do ostudzenia. Masło ucieramy np. w makutrze i stopniowo dodajemy przestudzony budyń. Następnie masę dzielimy na dwie części. I masa jasna Do połowy masy dodajemy pokrojone w kostkę ananasy lub brzoskwinie z puszki. II masa ciemna Do pozostałej masy dodajemy: 3 łyżki kakao, rodzynki, posiekane orzechy, posiekaną czekoladę gorzką (ja daję pół na pół gorzką i mleczną), ewentualnie 2 kieliszki spirytusu. Przełożenie tortu Biszkopt nasączyć syropem z owoców z puszki. Włożyć w obręcz tortownicy i na nim rozsmarować masę ciemną, później jasną, udekorować owocami i zalać tężejącą galaretką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować