Tort ten zrobiłam na 16 urodziny córki.Zawsze w takie chwilę mam problem jaki tort upiec. Ten powstał z potrzeby chwili by ładnie wyglądał i dobrze smakował.
Mieszamy mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia.
Margarynę roztapiamy. Wbijamy jajka do miski i wsypujemy cukier.
Ubijamy na puszysta masę .
Wsypujemy mąkę z dodatkami i nadal miksujemy.
Przelewamy do tortownicy o średnicy 26 cm i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 35 minut.
Studzimy.
Ciasto ciemne kroimy na 2 blaty.
2. Ciasto z bezą:
Margarynę łączymy z cukrem pudrem.
Jajka rozbijamy oddzielając białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywno.
Dodajemy 0,5 szklanki cukru .
Margarynę ucieramy mikserem.
Dodajemy kolejno po jednym żółtku.
Wsypujemy mąkę oraz proszek do pieczenia i dodajemy mleko. Przekładamy ciasto do tortownicy w której piekliśmy ciemne ciasto.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i pieczemy 10 minut. Następnie wyjmujemy ciasto z piekarnika i zmniejszamy temp do 180 stopni. Ciasto pokrywamy pianą z białek.
Pieczemy 15 minut.
3. Masa malinowa:
Do masy używamy gotowej masy malinowej Dr.Oectera, do której dodajemy tylko śmietanę kremówkę i dosładzamy cukrem pudrem.
Do ubitej kremówki wsypujemy cukier puder, a następnie proszek z torebki i dokładnie miksujemy.
4.Na jeden blat ciasta ciemnego skropionego ponczem wykładamy porcje masy.
Przykrywamy ciastem z bezą .
Na ciasto z bezą wykładamy znów porcje masy i przykrywamy ciemnym namoczonym ponczem blatem ciasta.
Smarujemy boki i dekorujemy wg swojego własnego uznania.
Komentarze