Tort Amadeusz

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Tort ten zrobiłam na 16 urodziny córki.Zawsze w takie chwilę mam problem jaki tort upiec. Ten powstał z potrzeby chwili by ładnie wyglądał i dobrze smakował.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:



  • Ciasto ciemne

    50 g margaryny
    1 szklanka cukru kryształ
    1 szklanka mąki pszennej
    4 łyżki kakao
    5 jajek
    1 łyżeczka proszku do pieczenia


    Ciasto z bezą :

    90 g margaryny
    60 g cukru pudru 3/4 szklanki mąka pszenna
    3 jajka
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    1,5 łyżki mleka


    Masa malinowa:
    2 opakowania masy malinowej
    1 litr śmietany kremówki
    0,5 szklanki cukru pudru

    Poncz;
    2 łyżeczki kawy Jacobs CREMA GOLD
    250 ml wody
    25 ml czystej wódki.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort amadeusz - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  •  Tort Amadeusz 1. Ciasto ciemne:

    Mieszamy mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia.
    Margarynę roztapiamy. Wbijamy jajka do miski i wsypujemy cukier.
    Ubijamy na puszysta masę .
    Wsypujemy mąkę z dodatkami i nadal miksujemy.
    Przelewamy do tortownicy o średnicy 26 cm i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 35 minut.
    Studzimy.
    Ciasto ciemne kroimy na 2 blaty.
  •  Tort Amadeusz 2. Ciasto z bezą:

    Margarynę łączymy z cukrem pudrem.
    Jajka rozbijamy oddzielając białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywno.
    Dodajemy 0,5 szklanki cukru .
    Margarynę ucieramy mikserem.
    Dodajemy kolejno po jednym żółtku.
    Wsypujemy mąkę oraz proszek do pieczenia i dodajemy mleko. Przekładamy ciasto do tortownicy w której piekliśmy ciemne ciasto.
    Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i pieczemy 10 minut. Następnie wyjmujemy ciasto z piekarnika i zmniejszamy temp do 180 stopni. Ciasto pokrywamy pianą z białek.
    Pieczemy 15 minut.
  •  Tort Amadeusz 3. Masa malinowa:

    Do masy używamy gotowej masy malinowej Dr.Oectera, do której dodajemy tylko śmietanę kremówkę i dosładzamy cukrem pudrem.
    Do ubitej kremówki wsypujemy cukier puder, a następnie proszek z torebki i dokładnie miksujemy.
  •  Tort Amadeusz 4. Na jeden blat ciasta ciemnego skropionego ponczem wykładamy porcje masy.
    Przykrywamy ciastem z bezą .
    Na ciasto z bezą wykładamy znów porcje masy i przykrywamy ciemnym namoczonym ponczem blatem ciasta.
    Smarujemy boki i dekorujemy wg swojego własnego uznania.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować