Tort ala Sachera (Sachertorte)

0 (0 ocen)

Czekolada z truskawkami zawsze jest strzałem w 10-tkę! Oczywiście przepis na tort różni się trochę od oryginalnego :) bo jak wiadomo Sachertorte uchodzi za specjalność kuchni austriackiej.

Składniki:

  • Składniki na blachę o średnicy 24 cm:
    Ciasto:
    150 g masła
    8 jajek
    1 i 1/4 szklanki cukru pudru
    1 łyżka cukru waniliowego
    200 g gorzkiej czekolady (2 tabliczki)
    1 szklanka przesianej mąki pszennej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli

    Polewa:
    200 g gorzkiej czekolady (dobrej jakości, 2 tabliczki)
    2 łyżki śmietanki kremówki
    1 łyżka masła
    1 łyżka cukru pudru

    Dodatkowo:
    250 g marmolady morelowej ze słoiczka
    1 opakowanie truskawek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Desery

Tort ala sachera (sachertorte) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • tort sachera 1. Wykonanie:Ciasto:
    Masło utrzeć z niepełną szklanką cukru pudru, cukrem waniliowym i solą. Dodawać po jednym żółtku. Białka ubić z pozostałym cukrem, powoli dodawać do ciasta. Połamane czekolady roztopić w kąpieli wodnej, dodać do masy, powoli wsypać przesianą mąkę z proszkiem. Ciasto wlać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 24 cm. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 40 minut w temp. 170 - 180 stopni C.
  • czekoladowy tort z truskawkami 2. Polewa:
    Połamaną czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej ze śmietanką oraz masłem i cukrem. Dobrze ze sobą wymieszać

    Tort - finał:
    Ostudzone ciasto przekroić wzdłuż, przełożyć podgrzaną marmoladą. Całość toru udekorować polewą i truskawkami. Schłodzić w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować