Czekolada z truskawkami zawsze jest strzałem w 10-tkę! Oczywiście przepis na tort różni się trochę od oryginalnego :) bo jak wiadomo Sachertorte uchodzi za specjalność kuchni austriackiej.
Składniki:
Składniki na blachę o średnicy 24 cm:
Ciasto:
150 g masła
8 jajek
1 i 1/4 szklanki cukru pudru
1 łyżka cukru waniliowego
200 g gorzkiej czekolady (2 tabliczki)
1 szklanka przesianej mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Tort ala sachera (sachertorte) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie:Ciasto:
Masło utrzeć z niepełną szklanką cukru pudru, cukrem waniliowym i solą. Dodawać po jednym żółtku. Białka ubić z pozostałym cukrem, powoli dodawać do ciasta. Połamane czekolady roztopić w kąpieli wodnej, dodać do masy, powoli wsypać przesianą mąkę z proszkiem. Ciasto wlać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 24 cm. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 40 minut w temp. 170 - 180 stopni C.
2.Polewa:
Połamaną czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej ze śmietanką oraz masłem i cukrem. Dobrze ze sobą wymieszać
Tort - finał:
Ostudzone ciasto przekroić wzdłuż, przełożyć podgrzaną marmoladą. Całość toru udekorować polewą i truskawkami. Schłodzić w lodówce.
Komentarze