Tort ajerkoniakowy z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt (najlepiej upiec go dzień wcześniej): Ubić pianę z białek ze szczyptą soli. Dodawać stopniowo cukry i nadal ubijać na sztywną pianę. Następnie, cały czas ubijając dodawać po jednym żółtku. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i mieszając na najmniejszych obrotach połączyć z masą jajeczną. Tortownicę (20cm) posmarować tłuszczem i posypać mąką, wylać ciasto i piec ok 30 minut w temperaturze 180 stopni (sprawdzić patyczkiem przed wyjęciem czy się upiekł). Ostudzić i podzielić na 3 krążki. Każdy skropić wodą z cukrem i sokiem z cytryny.
2.Wszystkie składniki schłodzić. Żelatynę rozpuścić w 1/2 szkl gorącej wody, lekko przestudzić. Serek, ajerkoniak i cukier puder wymieszać. Odstawić do lodówki do czasu gdy zacznie gęstnieć. Śmietankę ubić na sztywno i połączyć z masą ajerkoniakową. Na paterze ułożyć jeden krążek ciasta i zapiąć obręcz. Biszkopty przełożyć masą, wstawić do lodówki do stężenia. Galaretkę rozpuścić w 750ml gorącej wody. Zostawić do czasu aż zacznie tężeć. Na torciku ułożyć umyte i obrane truskawki, zalać tężejącą galaretką.
3.Śmietankę ubić z cukrem pudrem i śmietanfixem. Udekorować boki tortu. Schłodzić.
Komentarze