Tort ajerkoniakowo -kokosowy

0 (0 ocen)

Torcik ten zrobiłam dla babci, przełożony masami kokosowymi i wierzch i boki posmarowany kremem ajerkoniakowym....

Składniki:

  • BISZKOPT:
    jajka - 5 szt
    mąka pszenna - 3/4 szkl
    mąka ziemniaczana - 1/4 szkl
    cukier - 3/4 szkl
    proszek do pieczenia -1 łyżeczki
    woda gorąca - 1/5 szkl
    sól - 1 szczypta
    tłuszcz do formy

    KREM:
    mleko - 1 L
    budyń śmietankowy - 3 op
    masło - 450 g
    ajerkoniak - 50 ml
    wiórki kokosowe 200 g
    cukier - 3/4 szkl

    DODATKOWO:
    dżem
    ozdoby
    alkohol
    cytryna
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort ajerkoniakowo -kokosowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. BISZKOPT:
    Żółtka oddzielić od białek, Białka ubić na sztywno. żółtka ubić z gorącą woda i cukrem az powiększą swoją objętość, następnie dodać, połączyć z białkami. wyłączyć mikser i delikatnie łyżką wymieszać z przesianymi mąkami i proszkiem,
    Ciasto wyłożyć na dużej formy natłuszczonej i wyłożonej papierem, piec ok 30 minut
    KREM:
    Ugotować budyń i wystudzić.
    Masło zmiksować i dodawać po łyżce budyniu i cukru, by składniki dobrze sie połączyły,m wiec dajemy w małych porcjach, następnie z kremu odkładamy 1/4 a do reszty wsypujemy kokos,do części odłozonej dolewamy ajerkoniak i miksujemy razem.

    Wystudzony biszkopt przekrawamy na 3 części, każda cześć nasączmy woda z odrobiną alkoholu i sokiem z cytryny. Blat ciasta smarujemy dżemem, kładziemy 1/4 kremu, przykrywamy drugim blatem, smarujemy kremem, i przykrywamy ostatnim blatem. wykładamy przedostatnią część kremu i wierzch i boki smarujemy kremem z ajerkoniakiem. dekorujemy wg uznania
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować