Tort a'la raffaello

0 (0 ocen)

szybki torcik na kiślach

Składniki:

  • Biszkopt: tortownica o średnicy 26 cm
    5 jajek
    1 szkl. cukru
    3 kisiele truskawkowe (bez cukru)
    6 łyżek mąki
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    Krem:
    1 budyń waniliowy
    1/2 szkl. cukru
    1 szkl. mleka
    1 kostka masła
    4 łyżki wiórek kokosowych
    kieliszek likieru kokosowego
    Dodatkowo:
    sok truskawkowy
    polewa czekoladowa

Tort a'la raffaello - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. BISZKOPT:
    Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy resztę składników i dokładnie mieszamy. Pieczemy 35 w 170 stopniach. Wystudzone ciasto kroimy na 2 placki. Nasączamy sokiem.
  • 2. KREM:
    1/3 szkl. mleka odlewamy, resztę mleka zagotowujemy z cukrem. W pozostawionym mleku rozrabiamy budyń. Mieszankę budyniową wlewamy do gotującego mleka, mieszamy. Ucieramy masło, dodajemy wystudzony budyń. Na końcu dodajemy wiórki i likier. Masą przekładamy biszkopt. Wierzch dekorujemy polewą czekoladową.

Komentarze

Podobne przepisy