Tort a'la pszczoła

4.49 (171 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 3 godz. 20 min

Taki tort przygotowałam na spotkanie z przyjaciołmi.Po ukrojeniu pierwszego kawałka zrobił na nich wrazenie, bo nie spodziewali się takiego nietypowego wyglądu.

  • 3 godz. 20 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    4 jaja,
    8 łyżek cukru,
    1 cukier waniliowy,
    3/4 szklanki maki typ 500,
    1 łyzka kakao,
    szczypta soli,
    3 łyzki oleju.
    1/2 łyzeczki proszku do pieczenia
    Masa:
    3pomarancze,
    3 żółtka,
    4 łyzeczki żelatyny,
    6 łyżek cukru,
    250 g śmietany 30%

    Dodatkowo:
    2 łyzki cukru do kandyzowanej skorki pomaranczy
    200g smietany 30%,
    2 łyżki cukru pudru,
    1 smietan-fiks
Wystaw ocenę:

4.49 (171 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort a'la pszczoła - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bialka oddzielamy od zoltek.
    Bialka ubijamy ze szczypta soli na sztywna piane.Dodajemy cukry, potem zoltka.
    Make mieszamy z proszkiem i kakao i dosypujemy powoli do piany.Na koniec wlewamy olej.
    Mase wylewamy na blaszke od piekarnika.Piec ok 15 minut.Wylozyc na sciereczke.Wystudzic.
  • 2. Pomarancze szorujemy we wrzacej wodzie i wyciskamy z nich sok.Soku powinna byc szklanka,jesli jest mniej to dolewamy zimnej wody lub wyciskamy jeszcze jedna pomarancze.
  • 3. Żoltka ucieramy na parze w cukrem.Studzimy.
    Zelatyne rozpuszczamy w jak najmniejszej ilosci wody i studzimy.
    Do wystudzonych zoltek wlewamy sok z pomaranczy.
    Smietane ubijamy.
    Przestudzona zelatyne wlewamy do masy.Na koniec dodajemy ubita smietane.Lekko i delikatnie mieszamy mase łyżką.
  • pokrojony biszkopt z masa 4. Masę rozsmarowujemy na biszkopcie,czekamy ok 5 minut az lekko stezeje.Kroimy na 5-6 rownych paskow(ok 6 cm)-paski musza byc rowne,bo inaczej wyjdzie krzywy tort.
  • zwiniety tort 5. Pierwszy pasek zmijamy jak rolade i ukladamy na srodek talerza.Kolejne paski dołączamy do pierwszej rolady.Z kolejnymi postepujemy tak samo.
    Tort obwiazujemy wstazką, zeby dobrze nam sie masa scaliła z biszkoptem.
    wstawiamy do lodowki.
  • 6. Śmietane ubijamy z 2 łyzkami cukru pudru i smietan-fiksem.
    Skorke z pozostalej pomaranczy obieramy i kroimy w cienkie paski.
    Wrzucamy do garnka wraz z sokiem wycisnietym z tej pomaranczy i cukrem.Gotujemy na malym ogniu az zrobi sie syrop.
  • 7. Tort wyjmujemy z lodowki, smarujemy bita smietana,dekorujemy skorka pomaranczowa i wstawiamy do lodowki najlepiej na cala noc.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pomarańcze

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KH_02-2015

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Urodziny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować