1.Biszkopt:
Należy upiec 2 biszkopty. 6 jajek należy podzielić na białka i żółtka. Białka wbić do wysokiego naczynia. Ubić na sztywną pianę, dodać niepełną szkl. cukru,a następnie dodawać po jednym żółtku( cały czas miksując). Dodajemy przesianą szklankę mąki z łyżeczką proszku do pieczenia i mieszamy biszkopt drewnianą łyżką. Biszkopt wlewamy do dużej tortownicy wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Biszkopt pieczemy przez 30-40 min. w temp. 180^. W ten sam sposób pieczemy drugi biszkopt.Gdy biszkopty ostygną podzielić na dwie części i zedrzeć wierzch biszkoptów.
Masa:
Galaretki rozpuszczamy w 200ml wrzącej wody i ostawiamy do wystygnięcia. Śmietany wlewamy do dużego naczynia, miksujemy i dodajemy śmietany fix. Masę dzielimy na 3 części, do każdej dodajemy po jednej galaretce.
Poncz:
Do 200 ml gorącej wody wciskamy sok z cytryny i cukier.
Wykonanie:
Jedną część biszkopta kładziemy na tortownicy, nasączamy ponczem i nakładamy masę śmietanową, przykrywamy biszkoptem i znowu powtarzamy czynność. Gdy już ułożymy wszystkie biszkopty to nakładamy krem do tortów. Wiórki smażymy na patelni z 2 łyżeczkami cukru i łyżką masła(pieczemy na złoty kolor). Odstawiamy do wystygnięcia. Wiórkami obsypujemy boki tortu. Z reszty kremu robimy przystrój.Tort wkładamy do lodówki na 2h.
Komentarze