1.Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową.
Mąki przesiewamy przez sitko. Białka ubijamy z dodatkiem soli na sztywną pianę, dodajemy po łyżce cukru aż do jego wyczerpania. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy po trochu roztrzepane żółtka. W tym momencie dziękujemy mikserowi za współpracę. Dodajemy po trochu mąki i mieszamy delikatnie drewnianą szpatułką tak by nie zniszczyć struktury ubitej piany. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, zaś bok tortownicy zostawiamy bez smarowania jakimkolwiek tłuszczem i wysypywania bułką tartą lub mąką. Masę delikatnie przekładamy do formy.
Biszkopt wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni, pieczemy około 35-40 minut.
Po upieczeniu wyjmujemy ciasto z piekarnika i z tortownicą rzucamy z wysokości 50 cm na blat. Pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia, bok odcinamy nożykiem i wyjmujemy biszkopt.
2.Następnie dzielimy biszkopt na 3 blaty, mi pomógł w tym nóż strunowy.
Śmietanę ubijamy, dodajemy cukier puder, oraz serek. Blaty nasączamy ponczem i przekładamy bitą śmietaną zostawiając jej część do ozdoby z zewnątrz. Dekorujemy dowolnie tort i wstawiamy do lodówki do czasu podania.
Ja udekorowałam tort różami wykonanymi z masy cukrowej i srebrnymi perełkami.
Porady
Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej - będzie się lepiej kroił.
Serek mascarpone rozgniatamy najpierw widelcem - lepiej połączy się ze śmietaną.
Komentarze