Z okazji 5-go jubileuszu PP zapraszam na pyszny torcik :)

Składniki:

  • Biszkopt:
    4 jajka
    3/4 szkl. cukru
    1/2 szkl. mąki pszennej
    1/4 szkl. mąki ziemniaczanej
    1 łyżka octu
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    Krem:
    1 tabliczka mlecznej czekolady
    1 tabliczka gorzkiej czekolady
    2 śmietany kremówki
    1/4 szkl. ciepłej wody
    3 łyżeczki żelatyny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • żółtka 1. Jajka rozbić i rozdzielić białko od żółtek. Żółtka wymieszać z proszkiem do pieczenia i octem.
  • białka 2. Białka ubić, następnie dodać cukier i ubijać, potem żółtka i ubijać, a na końcu mąki i ubić.
  • w formie 3. Wlać ciasto do wysmarowanej tłuszczem formy i piec ok 30 minut.
  • krem 4. Czekoladę wkruszyć do śmietany i podgrzać do momentu rozpuszczenia czekolady. Następnie wystudzić i włożyć do lodówki by się schłodziło.
  • żelatyna 5. Żelatynę rozpuścić w wodzie. Podgrzewać wodę w rondelku i włożyć do niej szklankę z wodą i żelatyną. Gdy się żelatyna przestudzi, wlać do śmietany którą ubijamy na masę/krem.
  • smarujemy kremem 6. Biszkopt przekroić na pół w pionie i poziomie. Cztery warstwy przełożyć kremem i wysmarować na około.
  • tort gotowy 7. Tort przyozdobić według uznania :) Ja z okruszków od biszkoptu zrobiłam 5 ( 5 lat PP) i położyłam różyczki z masy plastycznej :)
    Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować