Tort

4.5 (145 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Pyszny tort z przepisu mojej Babci :)

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • biszkopt:
    5 jaj
    15 dag cukru
    12,5 dag mąki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżki kawy
    1 łyżka kakao
    5 dag orzechów
    masa:
    2 kostki masła
    20 dag cukru
    5 jaj
    5 łyżeczek kawy rozpuszczalnej
    1 kieliszek spirytusu
    do nasączenia:
    1/2 szklanki mocnego naparu z kawy + 2 kieliszki wódki

    opcjonalnie:
    1 słoik konfitury wiśniowej

    do dekoracji:
    polewa
    orzechy
    biała czekolada
Wystaw ocenę:

4.5 (145 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Desery Biszkopty Kawy

Tort - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Gotowy biszkopt 1. Białka ubić z cukrem, następnie połączyć z żółtkami i wymieszać z sypkimi składnikami. Piec w nagrzanym piekarniku około 40 minut (tortownica o średnicy 23 cm). Wystudzony biszkopt przekroić na 3 części.
  • 2. Całe jaja ubić z cukrem na parze. Gdy będą gorące i gęste odstawić do wystygnięcia co jakiś czas mieszając. Masło utrzeć i po łyżce dodawać wystudzoną pianę. Pod koniec ucierania dodać zalaną wrzątkiem i wystudzoną kawę oraz spirytus.
  • 3. Biszkopta przełożyć masą i konfiturami (4-5 łyżek pozostawić do dekoracji). Pozostałą masą posmarować boki tortu i oprószyć je zmielonymi orzechami. Wierzch tortu udekorować polewą i pozostała masą. Posypać startą na tarce białą czekoladą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Urodziny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować