Moja propozycja deseru na upalne dni dla osób, które odżywiają się zdrowo lub dbają o linię. To także fajna propozycja na małe, słodkie co nieco dla dzieciaków i doskonały sposób na przekonanie ich do takich zdrowych przekąsek.
20 min
Składniki:
2 torciki:
- 4 wafle ryżowe musli,
- 25 dag chudego twarogu,
- 2 łyżki jogurtu naturalnego,
- po 10 dag świeżych malin i jagód,
- 2 łyżeczki konfitury malinowej (najlepiej domowej),
- łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią.
Torciki ryżowe z masą twarożkową a'la parfait z malinami i jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Maliny i jagody przebieramy, myjemy i dokładnie osączamy na sitku (należy to zrobić bardzo delikatnie). Kilka sztuk (zarówno malin jak i jagód) odkładamy do dekoracji.
2.Twaróg rozgniatamy widelcem, a następnie dodajemy jogurt naturalny oraz cukier z wanilią i rozcieramy.
3.Maliny oraz jagody dodajemy do twarogu i rozcieramy widelcem, tak by połączyły się z twarogiem w miarę na jednolitą masę (gdzieniegdzie będą "prześwitywać" grudki sera lub kawałki owoców, ale to tylko dodaje uroku tym torcikom).
Przygotowaną masę wstawiamy do zamrażalnika na 10 minut.
4.Mocno schłodzoną masę mieszamy i dzielimy na 4 części.
Na dwóch waflach ryżowych rozkładamy po 1/4 masy, na środku wykładamy po łyżeczce konfitury malinowej, przykrywamy pozostałymi waflami ryżowymi.
Na wierzch każdego torcika wykładamy resztę masy twarożkowej, dekorujemy odłożonymi owocami. Od razu podajemy.
Komentarze