Torciki jabłkowe

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Lubię pomagać w kuchni. Piekę ciastka i chleb.

Składniki:

  • ● 75 dag mąki
    ● 375 ml mleka
    ● 6 dag drożdży
    ● 12 dag cukru
    ● 3 jajka
    ● 18 dag masła
    ● 1/2 łyżeczki soli
    ● 2 jabłka
    ● białko

Torciki jabłkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z drożdży, kilku łyżek ciepłego
    mleka, mąki i łyżki cukru
    robimy rozczyn. Gdy wyrośnie, dodajemy sól, resztę
    mąki i mleka. Mieszamy
    z jajkami rozkłóconymi
    z resztą cukru. Wyrabiamy
    ciasto. Dodajemy połowę
    roztopionego i ostudzonego
    masła. Odstawiamy w ciepłe
    miejsce do wyrośnięcia.
  • 2. Foremki natłuszczamy. Do
    połowy wylepiamy je ciastem.
    Smarujemy białkiem i posypujemy
    pokrojonymi w kostkę
    jabłkami. Pieczemy 30 minut
    w temperaturze 180 °C.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_12-2010

Komentarze

Podobne przepisy