Torciki ajerkoniakowe

0 (0 ocen)

  • Łatwy

W wielu domach na czas Wielkanocny przygotowuje się ciasto z makiem ,ja proponuję takie .

  • Łatwy

Składniki:

  • - jajka: 5 sztuk
    - mąka tortowa: 1 szklanka
    - mak-suchy: 0.5 szklanki
    - cukier: 0.5 szklanki
    - olej: 5 łyżek
    - proszek do pieczenia: 1 łyżeczka

    - masło: 20 dekagramów
    - mleko: 1 szklanka
    - budyń śmietankowy: 1 sztuka
    - cukier puder: 2 łyżki
    - ajerkoniak: 1 szklanka

    - dżem wiśniowy: 3 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Torciki ajerkoniakowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • torciki ajerkoniakowe 1. Białka jajek ubić z 5 łyżkami wody i szczyptą soli na sztywną bezę ,dodać cukier i nadal ubijać kilka minut,następnie dodać żółtka i delikatnie wymieszać ,na koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem ,mak i olej ,wszystko delikatnie połączyć i piec do 25 min w temp.do 180st.
    Zimne ciasto podzielić na cztery części .
  • 2. Budyń ugotować na mleku ,zimny utrzeć z masłem wcześniej utartym z cukrem pudrem ,ucierać do uzyskania gładkiego kremu ,pod koniec ucierania delikatnie połączyć z 1/2 szklanki ajerkoniaku .
  • Torciki ajerkoniakowe 3. Placki makowe skropić pozostałym ajerkoniakiem i przekładać kremem i dżemem (krem-dżem-krem),zostawić na posmarowanie boków i dekorację wierzchu ciasta .
    Ciasto dowolnie udekorować .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ajerkoniak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować