Torciki ajerkoniakowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka jajek ubić z 5 łyżkami wody i szczyptą soli na sztywną bezę ,dodać cukier i nadal ubijać kilka minut,następnie dodać żółtka i delikatnie wymieszać ,na koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem ,mak i olej ,wszystko delikatnie połączyć i piec do 25 min w temp.do 180st.
Zimne ciasto podzielić na cztery części .
2.Budyń ugotować na mleku ,zimny utrzeć z masłem wcześniej utartym z cukrem pudrem ,ucierać do uzyskania gładkiego kremu ,pod koniec ucierania delikatnie połączyć z 1/2 szklanki ajerkoniaku .
3.Placki makowe skropić pozostałym ajerkoniakiem i przekładać kremem i dżemem (krem-dżem-krem),zostawić na posmarowanie boków i dekorację wierzchu ciasta .
Ciasto dowolnie udekorować .
Komentarze