Torcik ze śledziem.

0 (0 ocen)

Inspiracją do tego dania był duży tort z sardeli przygotowany na oficjalne przyjęcie w Barcelonie. Ponieważ w Polsce trudno kupić świeże anchois, znane również jako sardele, przygotowałem torcik z małymi śledzikami. Jeżeli komuś uda się kupić świeże sardele ,to należycie oceni ich wyjątkowy smak.

Składniki:

  • 10 świeżych małych śledzi
    8 ziemniaków
    1 łyżka masła
    1 łyżka śmietany
    1 puszka pomidorów
    1 duża cebula
    2 łyżki tymianku świeżego
    5 czarnych oliwek
    25 ml oliwy
    1 łyżka soku z cytryny
    sól, pieprz

Torcik ze śledziem. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • kolaż 1. Śledziki bez głów umyć, przekroić wzdłuż i wyjąć kręgosłup. To filetowanie idzie naprawdę łatwo. Małych ości nie trzeba usuwać. Na denku małej tortownicy ,lekko natłuszczonej, ułożyć rybki w kształcie rozety, posolić. Tak przygotowane rybki piec w temp.200 stop.10-15 min.
    Wcześniej zacząć gotować ziemniaki. Przygotować puree z łyżką masła i śmietany.
    Kiedy gotują się ziemniaki i pieką rybki przygotować masę pomidorową.
    Posiekaną cebulę zeszklić ,dodać posiekane pomidory z ziołami ,posiekane oliwki, doprawić do smaku i trochę zredukować. Dodać oliwkę wymieszaną z cytryną.
    Na talerzu położyć obręcz i włożyć 1 cm warstwę puree ziemniaczanego, następnie warstwę masy pomidorowej (ma wspaniały ziołowy smak) i następnie za pomocą szerokiej łopatki położyć upieczone śledziki. Ozdobić wg uznania.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy