Torcik zbożowy

0 (0 ocen)

  • 30 min

Słodkości w dietetycznym wydaniu. Torcik jest bardzo prosty w wykonaniu, nakład czasu - znikomy. W sam raz dla łasuchów.

  • 30 min

Składniki:

  • Ciasto:
    250 g płatków kukurydzianych
    150 g płatków owsianych
    600 g kompotu ze śliwek drylowanych (owoce i syrop)
    1 opakowanie galaretki cytrynowej (na 1/2 L wody)

    Polewa:
    125 g margaryny
    1 szklanka mleka
    150 g kakao rozpuszczalnego słodzonego
    3 łyżeczki mąki pszennej

Torcik zbożowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Torcik zbożowy 1. Kompot zagotować, zdjąć z gazu i dokładnie rozpuścić w nim galaretkę. Na gorąco dodać płatki kukurydziane - wymieszać. Następnie do gorącej masy wsypać płatki owsiane - ponownie wymieszać. Ciasto przełożyć do blaszki (13 x 39) wyścielonej folią spożywczą. Lekko ostudzić.
  • Torcik zbożowy 2. Margarynę rozpuścić, wlać mleko, wsypać kakao i mąkę. Stale mieszając, doprowadzić do wrzenia. Chwilę gotować. Polewę lekko ostudzić i wylać na ciasto. Torcik odłożyć w chłodne miejsce, aby stężał.

Komentarze

Podobne przepisy