Słodkości w dietetycznym wydaniu. Torcik jest bardzo prosty w wykonaniu, nakład czasu - znikomy. W sam raz dla łasuchów.
30 min
Składniki:
Ciasto:
250 g płatków kukurydzianych
150 g płatków owsianych
600 g kompotu ze śliwek drylowanych (owoce i syrop)
1 opakowanie galaretki cytrynowej (na 1/2 L wody)
Polewa:
125 g margaryny
1 szklanka mleka
150 g kakao rozpuszczalnego słodzonego
3 łyżeczki mąki pszennej
Torcik zbożowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kompot zagotować, zdjąć z gazu i dokładnie rozpuścić w nim galaretkę. Na gorąco dodać płatki kukurydziane - wymieszać. Następnie do gorącej masy wsypać płatki owsiane - ponownie wymieszać. Ciasto przełożyć do blaszki (13 x 39) wyścielonej folią spożywczą. Lekko ostudzić.
2.Margarynę rozpuścić, wlać mleko, wsypać kakao i mąkę. Stale mieszając, doprowadzić do wrzenia. Chwilę gotować. Polewę lekko ostudzić i wylać na ciasto. Torcik odłożyć w chłodne miejsce, aby stężał.
Komentarze