Torcik zaręczynowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Czekoladę rozpuścić na parze,przestudzić.Żurawinę sparzyć.Margarynę utrzeć z cukrem,następnie dodać żółtka i rozpuszczoną czekoladę.Dalej ucierając,dodać mąkę i proszek do pieczenia.Pod koniec dodać żurawinę.Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z ciastem.Ciasto podzielić na 3 części i piec osobno każdy placek w balszcze o wymiarach 25cm x 35cm w temp 180ºC przez ok. 30 minut.
2.Masa:
Jaja z cukrem ubić na parze.Masło utrzeć,następnie dodać przestudzoną masę jajeczną i roztopioną czekoladę,na koniec dodać spirytus.
3.Polewa:
Wszystkie składniki przełożyć do garnuszka postawić na małym ogniu dokładnie wymieszać do rozpuszczenia się składników.Następnie polewę zagotować.Zostawić w chłodne miejsce aby lekko zgęstniała.
4.Przełożenie ciasta:
Placki nasączyć spirytusem na placki wyłożyć masę.Wierzch placka posmarować polewą i udekorować wedle uznania.
Porady
Wierzch ciasta udekorowałam żywymi stokrotkami,perełkami cukrowymi i kokosem :)
Komentarze