Torcik zaręczynowy

0 (0 ocen)

Pyszny i mocno czekoladowy :)

Składniki:

  • Ciasto czekoladowe:
    -250g margaryny
    -9 jaj
    -200g cukru kryształu
    -200g mąki pszennej
    -200g gorzkiej czekolady
    -200g suszonej żurawiny
    -3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    Masa:
    -500g masła
    -3 jaja
    -100g czekolady gorzkiej
    -150g cukru kryształu
    -kieliszek spirytusu
    Polewa:
    -pół kostki margaryny
    -3,5 łyżki cukru pudru
    -3 łyżki kakao
    -2 łyżki wody

Torcik zaręczynowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Czekoladę rozpuścić na parze,przestudzić.Żurawinę sparzyć.Margarynę utrzeć z cukrem,następnie dodać żółtka i rozpuszczoną czekoladę.Dalej ucierając,dodać mąkę i proszek do pieczenia.Pod koniec dodać żurawinę.Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z ciastem.Ciasto podzielić na 3 części i piec osobno każdy placek w balszcze o wymiarach 25cm x 35cm w temp 180ºC przez ok. 30 minut.
  • 2. Masa:
    Jaja z cukrem ubić na parze.Masło utrzeć,następnie dodać przestudzoną masę jajeczną i roztopioną czekoladę,na koniec dodać spirytus.
  • 3. Polewa:
    Wszystkie składniki przełożyć do garnuszka postawić na małym ogniu dokładnie wymieszać do rozpuszczenia się składników.Następnie polewę zagotować.Zostawić w chłodne miejsce aby lekko zgęstniała.
  • 4. Przełożenie ciasta:
    Placki nasączyć spirytusem na placki wyłożyć masę.Wierzch placka posmarować polewą i udekorować wedle uznania.

Porady

Wierzch ciasta udekorowałam żywymi stokrotkami,perełkami cukrowymi i kokosem :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy