Torcik z truskawkową galaretką i masą śmietanową

0 (0 ocen)

  • 50 min

Jeszcze trochę świeżych truskawek jest ale jeszcze troszkę i będą tylko kompoty i może zrobimy torcik.

  • 50 min

Składniki:

  • na biszkopt

    jajka 3 szt
    cukier 1/2 szkl
    maka 3/4 szkl
    proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki

    masa truskawkowa

    kompot z truskawkami ok 3szkl
    żelatyna 3 łyżeczki

    masa śmietanowa

    śmietana Śnieżka 2 op
    żelatyna 2 łyżeczki z czubkiem
    mleko

    dodatkowo

    krem budyniowy 4 łyżki kopiaste
    powidła
    poncz

Torcik z truskawkową galaretką i masą śmietanową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników upiec biszkopt (ja miałam połowę biszkoptu upieczonego z 5 jajek).

    Biszkopt lekko nasączyć ponczem i posmarować powidłami. Rozsmarować krem budyniowy (ja wykorzystałam pozostały od innego ciasta).

    Żelatynę rozmieszać w 1/2 szkl gorącej wody i dodać do kompotu z truskawkami, jeśli trzeba dosłodzić i wymieszać. Odstawić do lekkiego stężenia i tężejący wyłożyć na krem.

    Przygotować śmietanę wg przepisu na op i dodać żelatynę rozpuszczoną w małej ilości gorącej wody, dodać do śmietany i razem ubić.

    Przygotowaną śmietaną przykryć truskawkową galaretkę.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy