Pyszny torcik na biszkopcie z dodatkiem maku, truskawkami w galaretce oraz mleczną galaretką . Bardzo prosty w przygotowaniu. Szybko wymyślony i szybko zjedzony :)
25 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
Składniki:(mała tortownica o średnicy 18 cm)
biszkopt:
2 jajek,
2 łyżki cukru ( u mnie ksylitol fiński),
2 łyżki mąki,
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
1 łyżka maku niebieskiego,
szczypta soli
I warstwa:
100 g truskawek (umytych, bez szypułek)
galaretka truskawkowa,
350 ml gorącej wody,
II warstwa- galaretka mleczna
300 ml mleka,
2 łyżeczki żelatyny,
1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią,
oraz do dekoracji:
starta mleczna czekolada ( u mnie ok 50 g),
wiórki koksowe,
Torcik z truskawkami i mleczną galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.biszkopt:
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i wymieszać.
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, następnie dodać stopniowo cukier, po żółtku cały czas delikatnie
ubijając oraz stopniowo dodawać mąkę, na koniec mak.
Tortownicę wyłożyć pergaminem i natłuścić odrobiną oleju. Ciasto wylać na przygotowaną formę i piec ok. 25-30 min w temperaturze 180 °C. Najlepiej sprawdzić wykałaczką czy ciasto się upiekło, ostudzić.
I warstwa:
Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie, przestudzić. Gdy przestygnie wrzucić do niej pokrojone na kawałki truskawki. Gdy zacznie tężeć wylać na biszkopt.
II warstwa
Mleko podgrzać i rozpuścić w nim dokładnie żelatynę, dodać cukier i wymieszać, ostudzić. Gdy wystygnie dodać czekoladę (trochę zostawić na górę), delikatnie wymieszać i wylać na galaretkę truskawką, odstawić do stężenia. Posypać resztą czekolady i wiórkami kokosowymi. Smacznego!
Komentarze