Torcik z truskawkami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Pyszna masa z mascarpone i nasze wspaniałe truskawki.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Na biszkopt:
    - 5 jajek
    - szczypta soli
    - 7 łyżek cukru
    - 5 łyżek mąki pszennej
    - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

    Na masę:
    - 330ml śmietany kremówki
    - 250g mascarpone
    - 3 łyżki cukru pudru
    - 1,5 łyżeczki żelatyny

    Dodatkowo:
    - ok.700g truskawek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Desery Biszkopty

Torcik z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Biszkopt 1. Biszkopt:
    Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dodać cukier i ponownie ubić na sztywno. Następnie wlać żółtka i zmiksować. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i dodać do masy jajecznej. Delikatnie wymieszać. Przelać do formy (u mnie forma na tartę 27cm). Piec w 180stopniach około 20-25minut. Przestudzić i przekroić wzdłuż.
  • 2. Masa śmietanowa z mascarpone:
    Żelatynę rozpuścić w 5 łyżkach wrzątku i przestudzić. Śmietanę schłodzić w lodówce lub zamrażarce (około 10minut). Ubić na sztywno. Przesiać cukier puder i wymieszać. Partiami dodawać serek mascarpone, a na koniec zimną, płynną żelatynę.
  • 3. Truskawki umyć i pokroić na plasterki.
  • 4. Ułożenie:
    Biszkopt - masa śmietanowa z mascarpone - biszkopt - truskawki do dekoracji.
    Ciasto schłodzić w lodówce całą noc. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Mascarpone Śmietana Truskawki Masa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować