Torcik z tropikalnym akcentem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dalej ubijając wsypywać cukier i po jednym żółtku. Następnie przesiać mąkę z proszkiem i delikatnie wymieszać ją z masą jajeczną i wylać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie foremka silikonowa więc po prostu wylałam do niej ciasto). Piec około 20 minut w 180 stopniach. Przestudzić i przekroić na pół.
2.Mandarynki odsączyć z zalewy. Winogrona przekroić na pół i pozbyć się pestek. Galaretki wsypać do garnka i rozpuścić w 700ml gorącej wody. Zostawić do lekkiego stężenia.
3.Krem:
Śmietanę schłodzić kilka minut w zamrażarce. W między czasie żelatynę wsypać do szklanki i zalać 3 łyżkami zimnej wody. Wymieszać, a następnie zalać do 1/2 szklanki wrzącej wody, rozpuścić i przestudzić.Czekoladę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Kremówkę ubić na sztywno, dosłodzić do smaku i dalej ubijając wlać zimną, ale płynną żelatynę. Odłożyć kilka łyżek takiej śmietany (żeby wystarczyło na pokrycie górnej części torcika). Następnie wsypać startą czekoladę. Zmiksować. Od razu wyłożyć na biszkopt.
Ułożenie: biszkopt - masa straciatella - biszkopt - śmietana - owoce - tężejąca galaretka.
Komentarze