Torcik z niespodzianką

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Pomysł na to ciasto wzięłam z gazety. Przepis jest za to całkowicie inny. Specjalnie pod gust mojego syna Darusia.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Na biszkopt:
    - 4 jajka
    - 6 łyżek cukru
    - 4 łyżki mąki
    - 1 łyżeczki proszku do pieczenia
    Galaretka:
    - 2 różowe galaretki
    - 700ml wody
    Bita śmietana:
    - 2 kubki śmietany 30% (330ml)
    - cukier puder do smaku
    - 1 tabliczka białej czekolady
    - 3 łyżeczki żelatyny
    Dodatkowo:
    - 6 kostek czekolady mlecznej
    - 3 kostki czekolady białej
    - tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania formy
    - 1/2szklanki soku z puszki brzoskwiń
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty Desery Biszkopty Galaretki

Torcik z niespodzianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Biszkopt 1. Biszkopt: Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier i miksujemy. Wlewamy żółtka. Miksujemy. Następnie przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszamy delikatnie łyżką. Formę natłuszczamy i posypujemy bułką tartą. Wlewamy ciasto i pieczemy 30minut w 180stpniach.
  • Przygotowanie 2. Galaretka: Galaretki zalewamy gotującą się wodą. Mieszamy i wlewamy do miski o mniejszej średnicy niż tortownica. Kiedy przestygnie wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.
  • Galaretka na biszkopcie 3. Bita śmietana: Żelatynę dajemy do szklanki. Dodajemy 50m zimnej wody. Mieszamy, aż powstanie tzw. klucha. Następnie zalewamy ją gorącą wodą do 1/2 wysokości szklanki. Mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia.
    Czekoladę łamiemy na małe kawałeczki. Dajemy do garnka i polewamy 5 łyżkami śmietany. Rozpuszczamy na małym ogniu cały czas mieszając. Zostawiamy do przestygnięcia.
    Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder według gustu. Miksując wlewamy rozpuszczoną czekoladę i żelatynę.
  • Ciasto w tortownicy 4. Ułożenie: Biszkopt( skropiony sokiem z brzoskwiń), galaretka, bita śmietana. Posypujemy tartą czekoladą.

Porady

Do czasu przygotowania należy doliczyć tężenie galaretki. Wyjmowanie galaretki: trzymamy miskę w gorącej wodzie przez chwilę. Galaretka powinna łatwo odchodzić od miski.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować