Torcik z mascarpone i brzoskwiniami

4.94 (198 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Lekki, nie za słodki, pyszny torcik z brzoskwiniami i masą z serka mascarpone. W sam na przywitanie gości.

Składniki:

  • BISZKOPT
    1 szklanka mąki pszennej
    1szklanka cukru
    łyżeczka proszku do pieczenia
    5 jajek w temperaturze pokojowej

    MASA SEROWA
    500 g serka mascarpone
    250 ml śmietanki 30 %
    1/4 szklanki cukru pudru

    DODATKOWO
    brzoskwinie z puszki lub świeże
    wiórka kokosowe
    herbatka do nasączania
Wystaw ocenę:

4.94 (198 ocen)

Zobacz również:

Desery

Torcik z mascarpone i brzoskwiniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Biszkopt 1. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Jajka ubić z cukrem na biały puch, a następnie dodać proszek do pieczenia wymieszany z mąką. Dokładnie wymieszać i przelać do tortownicy (24cm) wyłożonej papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Piec ok 30 min w temperaturze 180 stopni. Wystudzić i pokroić na 3 części.
  • 2. Brzoskwinie pokroić w plasterki. Jeżeli są świeże to najpierw obrać i wypestkować. Śmietankę ubić na sztywno a następnie dodać cukier puder. Ciągle ubijając dodać stopniowo serki mascarpone.
  • Torcik z mascarpone i brzoskwiniami 3. Pierwszą część biszkoptu nasączyć herbatką a następnie wyłożyć trochę masy i poukładać na niej plasterki brzoskwiń i znów trochę masy. Drugi placek robimy tak samo przykrywając go trzecim. Na wierch trzeciego rozsmarować resztę kremu wraz z bokami. Ułożyć brzoskwinie i posypać wiórkami kokosowymi (wiórka można uprażyć na suchej patelni) Gotowy torcik schłodzić i przechowywać w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_06-2014

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować