Torcik z manny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaszę gotuj w mleku ciągle mieszając, aby się nie przypaliła.
Odstaw do przestygnięcia.
Miękką kostkę do pieczenia margaryny utrzyj z cukrem dodając pod koniec ucierania po jednym żółtku.
Do powstałej masy z żółtkami dodawaj po łyżce kaszę, ciągle mieszając. Masę podziel na dwie części do jednej dodaj łyżkę kakao.
Dno tortownicy o średnicy 21 cm posmaruj kostką margryny do pieczenia i wyłóż do niej najpierw ciemną, a potem jasną warstwę kaszy.
Z brzoskwiń odlej 1/2 szklanki syropu i wymieszaj z 2 łyżkami żelatyny. Odstaw na 5 minut.
Pozostałe brzoskwinie zmiksuj.
Napęczniałą żelatynę podgrzej, aby się rozpuściła i wymieszaj ze zmiksowanymi owocami.
Masę brzoskwiniową przełóż do tortownicy na kaszę i odstaw do lodówki by stężała.
Gotowy torcik podawaj z owocami lub konfiturą.
Komentarze