Torcik z makiem

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Tort smaczny,ładny i jeszcze bardzo łatwy w wykonaniu .

  • Łatwy

Składniki:

  • - mąka tortowa: 1.5 szklanki
    - cukier: 0.75 szklanki
    - jajka: 6 sztuk
    - proszek do pieczenia: 1 łyżeczka

    - śmietana 30 %: 400 mililitrów
    - śmietana w proszku (np.śnieżka): 2 sztuki

    - masa makowa (np.z puszki): 0.5 kilograma
    - cukierki czekoladowe (np.michałki): 20 dekagramów
    - czekolada mleczna: 10 dekagramów
    - kawa rozpuszczalna: 0.5 szklanki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Torcik z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Torcik z makiem 1. Biszkopt
    Białka ubijamy z odrobiną soli na pianę ,dodajemy cukier i ubijamy sztywną beze.Następnie dodajemy żółtka i delikatnie mieszamy,na koniec wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia .Po upieczeniu dzielimy na dwa krążki.
  • 2. Śmietanę ubijamy z dodatkiem śmietany w proszku .
    Cukierki kroimy na plasterki .
  • 3. Jeden krążek ciasta układamy na patrze ,nasączamy kawą , smarujemy masą makową.Na masę ubita śmietana(pamiętając o zostawieniu na boki ciasta) i posypujemy cukierkami ,przykrywamy drugim nasączonym krążkiem ciasta.Boki smarujemy resztą śmietany ,wierzch polewamy czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej.Dowolnie dekorujemy .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa makowa Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować