Torcik z dwoma masami: maślaną i cytrynową

4.5 (160 ocen)

  • 2 godz.

Trochę pracochłonny,ale dla smaku i efektu warto go zrobić:) a robiłam go dzisiaj w nocy bo spać nie mogłam :)

  • 2 godz.

Składniki:

  • Składniki na ciasto:
    -8 jajek
    -8 łyżek wrzątku
    -30 dag cukru
    -cukier waniliowy
    -20 dag mąki
    -20 dag mąki kukurydzianej
    -3 łyżeczki proszku do pieczenia
    -2 łyżki kakao

    Masa cytrynowa:

    -12,5 dag masła
    -17,5 dag cukru
    -4 żółtka
    -125 ml soku z cytryny

    Masa maślana:

    -budyń waniliowy
    -500 ml mleka
    -5 dag cukru
    -25 dag masła


    Dodatkowo:

    Czekolada do dekoracji

Wystaw ocenę:

4.5 (160 ocen)

Zobacz również:

Desery

Torcik z dwoma masami: maślaną i cytrynową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1kqvoeo 1. Ciasto:

    ,Dwa rodzaje mąki przesiej dodaj proszek i wymieszaj.Jajka ubij mikseem na najwyższych obrotach,dodaj wrzątek.Następnie wsypuj powoli cukier i cukier waniliowy,Zmniejsz szybkość obrotów i stopniowo dodawaj mąkę.Ubijaj tak długo aż ciasto będzie gładkie.
  • image-23fb60u 2. Podziel ciasto na dwie części dodając do jednej kakao.Przygotuj 2 tortownice o średnicy około 28 cm,natłuść je masłem ,posyp bułką tartą,nałóż do jednej jasne ciasto a do drugiej ciemne .Wstaw do nadrzanego piekarnika I Piecz przez około 25-30 min w temp.180-200 st.C
  • image-28tvs30 3. Wystudzone ciasta podziel każde na 2 części.
    Każdy nasącz sokiem z cytryny
  • 4. Przygotuj krem cytrynowy:Do garnuszka włóż masło i rozpuść je,wstawiająć garnuszek do naczynia z gorącą wodą,wsyp cukier i ubijaj mikserem dodając kolejno żółtka,ubijaj na parze do momentu uzyskania gęstego kremu.Wlej sok z cytryny,uij żeby połączył się z kremem.Podgrzej jeszcze przez chwilę,następnie pozostaw do wystygnięcia.Gdyby krem po wystygnięciu był za rzadki dodaj odrobinę żelatyny rozpuszczonej w niewielkiej ilości wody.
  • image-07sxoqi 5. Krem maślany:Przygotuj budyń według przepisu na opakowaniu ,dodając do mleka cukier,pozostaw do wystudzenia.Masło ubij mikserem na puch ,dodawaj stopniowo ostudzony budyń.
  • image-1894h6k 6. Połóż na talerzu spodnią warstwę ciasta,posmaruj ją połową kremu cytrynowego,przykryj drugim plastrem ciasta,lekko przysiskając,posmaruj go jedną trzecią kremu maślanego i połóż tezecią warstwę ciasta.Tę następnie posmaruj resztą kremu cytrynowego i nałóż ostatni krążek.
  • image-21d1qbk 7. Pozostałym kremem maślanym posmaruj wierzch i boki.Boki ciasta obsyp startą czekoladą. Udekoruj w dowolny sposób ja użyłam do szprycy i czekoladek zrobionych w silikonowych foremkach.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować