Torcik z dwoma masami: maślaną i cytrynową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
,Dwa rodzaje mąki przesiej dodaj proszek i wymieszaj.Jajka ubij mikseem na najwyższych obrotach,dodaj wrzątek.Następnie wsypuj powoli cukier i cukier waniliowy,Zmniejsz szybkość obrotów i stopniowo dodawaj mąkę.Ubijaj tak długo aż ciasto będzie gładkie.
2.Podziel ciasto na dwie części dodając do jednej kakao.Przygotuj 2 tortownice o średnicy około 28 cm,natłuść je masłem ,posyp bułką tartą,nałóż do jednej jasne ciasto a do drugiej ciemne .Wstaw do nadrzanego piekarnika I Piecz przez około 25-30 min w temp.180-200 st.C
3.Wystudzone ciasta podziel każde na 2 części.
Każdy nasącz sokiem z cytryny
4.Przygotuj krem cytrynowy:Do garnuszka włóż masło i rozpuść je,wstawiająć garnuszek do naczynia z gorącą wodą,wsyp cukier i ubijaj mikserem dodając kolejno żółtka,ubijaj na parze do momentu uzyskania gęstego kremu.Wlej sok z cytryny,uij żeby połączył się z kremem.Podgrzej jeszcze przez chwilę,następnie pozostaw do wystygnięcia.Gdyby krem po wystygnięciu był za rzadki dodaj odrobinę żelatyny rozpuszczonej w niewielkiej ilości wody.
5.Krem maślany:Przygotuj budyń według przepisu na opakowaniu ,dodając do mleka cukier,pozostaw do wystudzenia.Masło ubij mikserem na puch ,dodawaj stopniowo ostudzony budyń.
6.Połóż na talerzu spodnią warstwę ciasta,posmaruj ją połową kremu cytrynowego,przykryj drugim plastrem ciasta,lekko przysiskając,posmaruj go jedną trzecią kremu maślanego i połóż tezecią warstwę ciasta.Tę następnie posmaruj resztą kremu cytrynowego i nałóż ostatni krążek.
7.Pozostałym kremem maślanym posmaruj wierzch i boki.Boki ciasta obsyp startą czekoladą. Udekoruj w dowolny sposób ja użyłam do szprycy i czekoladek zrobionych w silikonowych foremkach.
Komentarze