torcik z całych pomarańczy

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Torcik to prawdziwe niebo w gębie! Mocno wilgotny, bardzo czekoladowy z dominującym aromatem i smakiem z pomarańczy. Został zjedzony na jednym "posiedzeniu:. Mojemu mężowi bardzo smakował.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • (tortownica 26 cm):
    5 dużych jajek
    40 g mąki
    160 g mielonych orzechów włoskich
    2 duże pomarańcze
    250 g cukru
    50 g kakao
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1/2 łyżeczki sody
    na przełożenie:
    słoiczek dżemu z pomarańczy
    2 łyżki sypkiej galaretki pomarańczowej
    ma wierzch:
    polewa czekoladowa z mlecznej czekolady
    bita śmietana
    pomarańcza
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery Dżemy

Torcik z całych pomarańczy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dzień przed pieczeniem pomarańcze umyć, zalać wodą i gotować przez dwie godziny na małym ogniu, pilnując, by cały czas były całe w wodzie. Ugotowane wyjąć z wody, odstawić na noc
  • 2. Następnego dnia całe jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Pomarańcze przepuścić przez maszynkę do mielenia o najdrobniejszym sitku. Dodać do masy jajecznej pomarańcze oraz resztę składników, zmiksować. Przelać do tortownicy wyłożonej papierem. Piec minimum godzinę w 170*C. Dokładnie wystudzić na kratce a następnie przekroić.
  • 3. Dżem umieścić w rondelku, podgrzać, wsypać galaretkę, wymieszać. Kiedy wystygnie to przełożyć tort. Wierzch polać roztopioną czekoladą i udekorować śmietaną i pomarańczami.

Porady

Ciasto po upieczeniu ma być wilgotne, także ciężko stwierdzić patyczkiem czy już wyjąć z pieca. Jeżeli po godzinie ciasto się nie przypala to śmiało możemy je piec jeszcze chwilę, na wypadek, gdyby było niedopieczone w środku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Pomarańcze

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować