Torcik z brzoskwiniami i galaretką

0 (0 ocen)

Czy tort zawsze musi być pracochłonny? Wcale nie! Ten szybko się robi a tez jest ładny prawda? i co najważniejsze bardzo smaczny:)

Składniki:

  • Biszkopt:
    3 jajka
    3 łyżki maki pszennej
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    6 łyżek cukru
    ½ łyżeczki proszku do pieczenia
    Masa:
    200 ml śmietany 30%
    1 śmietan fix
    1 łyżka cukru z wanilią
    150 g serka brzoskwiniowego
    2 brzoskwinie
    Dodatkowo:
    1 brzoskwinia
    1 galaretka agrestowa
    150 ml śmietany 30%
    1/3 szklanki napoju typu sprite


    tortownica rozm. 17 cm
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Do kawy Torty Desery Galaretki

Torcik z brzoskwiniami i galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Obie mąki przesiać, dodać proszek . Wymieszać. Odłożyć na bok.Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno. Dodać cukier cały czas ubijając. Następnie dodawać po 1 żółtku i cały czas ubijać. Na koniec partiami dodawać suche składniki i wymieszać delikatnie. Przelać do tortownicy i piec w 180 st około 25-30 minut do suchego patyczka. Ostudzić, wyjąć z tortownicy i zostawić na drugi dzień
  • 2. Masa: Galaretkę rozpuścić w 350 ml wody, ostudzić. Przelać do płaskiego naczynia i zostawić do stężenia. Następnie pokroić w małą kostkę ( 2 łyżki pokrojonej galaretki odłożyć). Kremówkę ubić z cukrem i śmietan-fixem na sztywno. Dodać serek brzoskwiniowy i dobrze wymieszać
  • 3. Wykonanie: Biszkopt rozkroić na pół. Położyć pierwszy blat na paterze i zapiąć obręcz od tortownicy. Nasączyć biszkopt połową przygotowane sprite. Obrane i pozbawione brzoskwinie pokroić w małą kostkę. Na spód wyłożyć połowę pokrojonej brzoskwini i połowę galaretki. Na wierzchu ulożyć połowę masy.
  • 4. Nałożyć resztę brzoskwini i galaretki i wyłożyć resztę masy. Położyć drugi blat i lekko docisnąć. Nasączyć sprite. Odłożyć do lodówki na 2-3 godz. Dekoracja: Ubić pozostałą kremówkę. Delikatnie nałożyć ja cienką warstwą do około tortu. Zrobić rozetki na wierzchu tortu. Na środku położyć odłożoną galaretkę. Ostatnia brzoskwinie pokroić w cienkie plasterki i ułożyć dookoła tortu ( ja do krojenia użyłam krajalnicy). Schłodzić jeszcze 2 godziny. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brzoskwinie Galaretka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować