Torcik z brzoskwiniami i galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: Obie mąki przesiać, dodać proszek . Wymieszać. Odłożyć na bok.Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno. Dodać cukier cały czas ubijając. Następnie dodawać po 1 żółtku i cały czas ubijać. Na koniec partiami dodawać suche składniki i wymieszać delikatnie. Przelać do tortownicy i piec w 180 st około 25-30 minut do suchego patyczka. Ostudzić, wyjąć z tortownicy i zostawić na drugi dzień
2.Masa: Galaretkę rozpuścić w 350 ml wody, ostudzić. Przelać do płaskiego naczynia i zostawić do stężenia. Następnie pokroić w małą kostkę ( 2 łyżki pokrojonej galaretki odłożyć). Kremówkę ubić z cukrem i śmietan-fixem na sztywno. Dodać serek brzoskwiniowy i dobrze wymieszać
3.Wykonanie: Biszkopt rozkroić na pół. Położyć pierwszy blat na paterze i zapiąć obręcz od tortownicy. Nasączyć biszkopt połową przygotowane sprite. Obrane i pozbawione brzoskwinie pokroić w małą kostkę. Na spód wyłożyć połowę pokrojonej brzoskwini i połowę galaretki. Na wierzchu ulożyć połowę masy.
4.Nałożyć resztę brzoskwini i galaretki i wyłożyć resztę masy. Położyć drugi blat i lekko docisnąć. Nasączyć sprite. Odłożyć do lodówki na 2-3 godz. Dekoracja: Ubić pozostałą kremówkę. Delikatnie nałożyć ja cienką warstwą do około tortu. Zrobić rozetki na wierzchu tortu. Na środku położyć odłożoną galaretkę. Ostatnia brzoskwinie pokroić w cienkie plasterki i ułożyć dookoła tortu ( ja do krojenia użyłam krajalnicy). Schłodzić jeszcze 2 godziny. Smacznego!
Komentarze