Torcik z biszkoptem i galaretką inaczej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: białka ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier. Następnie dodajemy żółtka i delikatnie miksujemy. Wsypujemy obie mąki i delikatnie mieszamy. Ciasto wlewamy do tortownicy o średnicy 24 cm. Pieczemy ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 °C. Studzimy. Biszkopt przekrajamy na 2 lub 3 placki, zależnie od tego, jak grubo chcemy przełożyć je masą.
2.Masę do tortów przygotowujemy zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu. Następnie przekładamy placki biszkoptowe.
3.Galaretki rozpuszczamy w połowie ilości wody podanej w przepisie na opakowaniu, studzimy. Tężejącą galaretkę wylewamy na wierzch torcika i dekorujemy owocami.
4.Śmietankę ubijamy, dodajemy cukier puder do smaku. Smarujemy brzegi tortu i od razu przykładamy biszkopty pionowo jeden obok drugiego. Wierzch dekorujemy kleksami bitej śmietany zabarwionej sokiem z buraka. Chłodzimy przez noc. Torcik przewiązujemy atłasową wstążką.
Komentarze